Toyota Auris 1,33 Dual VVT-i Terra Facelift

Promene na modelu Toyota Auris nisu toliko vidljive na prvi pogled, ali ih i te kako ima. Obnovljeni prostrani Tojotin predstavnik u C-segmentu, čija je prethodna verzija lansirana 2007. godine, izgleda mišićavije, našminkanije, mlađe, a i duži je za 25 mm. Unutrašnjost obiluje kvalitetnijim i mekšim materijalima u odnosu na prethodnika. Udobnija je i ergonomičnija, s drugačijim izgledom instrumenata, modernijom i za 50 mm višom centralnom konzolom, modifikovanim upravljačem i redizajniranom ručnom kočnicom.
Bolji je i kvalitet i nivo osnovne opreme. Nemoguće je dobiti novi Auris bez komandi na volanu i još niza drugih dodataka koji su do sada bili deo dodatne opreme, kao što su, recimo, mnogobrojni sigurnosni sistemi (ABS, EBD, podrška kočenju, uvlačenje upravljača pri sudaru), zatim kožni upravljač, brisači s intervalima, elektronsko pokretanje retrovizora, AUX i USB ulazi, putni računar, pokazivači smera integrisani u spoljašnja ogledala, menjač sa šest brzina, centralno zaključavanje s daljinskim upravljanjem, blokada motora, automatsko paljenje svetala (osim kod 1,33-litarskog benzinca), progresivni servo upravljač podesiv po visini i dubini.
Zaista, spisak osnovne opreme je impozantan, a kada se u obzir uzme da takav model sa 1,33-litarskim benzinskim motorom od 99 KS košta nešto više od 12.300 evra, to onda zaista predstavlja primamljivu ponudu na tržištu u C-segmentu automobila. Motor prikazanog modela je najslabiji u Auris-ovoj ponudi, ali pripada grupi Tojotinih agregata nove generacije sa Optimal Drive filozofijom i malom emisijom štetnih gasova i potrošnjom. Motor u stvari odgovara 1,4-litarskoj ponudi ostalih proizvođača, a njegova potrošnja manja je za 17 odsto u poređenju sa 1,4-litarskim benzincem prethodne verzije.
S obzirom na to da je najslabiji u ponudi, motorom se mora biti zadovoljan. Ponuđenih 99 KS u ovakvom kompaktnom modelu izgleda sasvim dovoljno, naročito ako se uzme u obzir to da je tu nova suspenzija koja kombinuje sportske performanse sa sigurnim upravljanjem i mogućnostima komforne vožnje. Dobrom ponašanju doprinosi i precizniji upravljač za bolju kontrolu ponašanja automobila. Ono što se mora pomenuti kao velika prednost jeste šestostepena transmisija s indikatorom za promenu stepena prenosa, koji već na 60 km/h omogućava krstarenje u šestoj brzini s minimalnom potrošnjom i emisijom štetnih gasova.
Toyota Auris je na većini tržišta dostupan sa tri benzinska i tri dizel motora. Pored prikazanog, benzinske predstavljaju 1,6-litarski od 132 i 1,8-litarski od 147 KS. Dostupni dizel agregati su 1,4-litarski od 90, 2,0-litarski od 126 i 2,2-litarski od 177 KS. Ponuda opreme počinje od paketa Terra, nastavlja se paketima Luna, S-Pack i Sol, a najbogatiji paket nosi naziv Premium Active. Za ovaj model Auris-a značajno je to što će on biti prvi kompakt na svetu koji će biti moguće kupiti u tri varijante – benzinskoj, dizel i hibridnoj (HSD), koja će biti dostupna u drugoj polovini godine. Tako će Auris imati najveću ponudu pogonskih jedinica u segmentu C na svetu, a do kraja ove decenije svi njegovi evropski modeli imaće hibridne verzije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.