Trampova pretnja oborila akcije Tojote

Akcije Tojote pale su danas nakon što je novoizabrani američki predsednik Donald Tramp zapretio tom proizvođaču automobila višim carinama zbog nove fabrike u Meksiku, na šta je reagovala i japanska vlada.

Akcije Tojote, koje su danas oslabile za čak 3,11 odsto na otvaranju berze, kasnije su smanjile gubitke i okončale trgovanje na nivou od 6.930 jena, što je pad od 1,68 odsto u odnosu na prethodni dan, prenosi agencija Frans pres.

Pad vrednosti zabeležili su i drugi proizvođači – Nisan za 2,20 procenata, na 1.173 jena, i Honda za 1,90 odsto, na 3.501 jen.

Tojota je poslednja u nizu kompanija koja se suočila sa Trampovim gnevom kada je na Tviteru napisao „nema šanse“ – povodom plana japanske kompanije za otvaranje novog proizvodnog pogona u Meksiku.

Povodom ove poruke, japanski ministar trgovine Hirošige Seko izjavio je da je japanska auto industrija „doprinela (otvaranju) 1,5 miliona radnih mesta u SAD-u“.

Seko je naglasio u izjavi novinarima da nova američka administracija treba da shvati da je japanska auto industrija „značajno doprinela američkoj ekonomiji“.

Tramp – koji preuzima dužnost predsednika SAD 20. januara – izbornu kampanju je delom zasnovao na vraćanju proizvodnih radnih mesta unutrašnjost SAD-a, obećavajući da će rešiti navodno nepravednu trgovinsku praksu, koja, kako tvrdi, pogađa Ameriku, navodi Frans pres.

„Tojota Motor je saopštila da će graditi novu fabriku u Baji, u Meksiku, koja će proizvoditi “korola“ automobile za SAD. Nema šanse! Izgradite fabriku u SAD, ili plaćajte veliki prekogranični porez“, napisao je Tramp.

Tojota već ima fabriku u meksičkoj saveznoj državi Donja Kalifonija i Tramp je pogrešno naveo u tvitu da će fabrika za proizvodnju „korole“ biti izgrađena u Baji.

Japanska kompanija je najavila da će izgradit novu fabriku u drugom regionu u Meksiku, koja će, kako se očekuje, početi proizvodnju 2019. godine, navodi francuska agencija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.