Tri imena istog modela

Dugogodišnja saradnja italijanskog Fiat-a i francuske PSA grupacije (u kojoj su Citroen i Peugeot) već je dala mnoge modele lakih teretnih dostavnih vozila. Nedavno je predstavljen najnoviji proizvod te saradnje s trostrukom identifikacijom i vrlo malim razlikama između ta tri modela. U Francuskoj, on će se prodavati pod brendom Citroen-a kao Nemo i Peugeot-ovim brendom kao Bipper, dok je njegovo ime pod Fiat-ovim brendom Fiorino.
Fiat je u svojoj proizvodnji već imao vozilo koje je krasilo isto ime – teretna verzija Fiat Uno, ali je novi Fiorino iz razumljivih razloga mnogo savremeniji. Fiat Fiorino će se proizvoditi u Turskoj, u pogonima Fiat-ovog partnera Tofas (fabrika Bursa). Ponuđene su dve verzije – kargo verzija za prevoz tereta (koja je već startovala) i kombi verzija za prevoz putnika (koja će startovati u 2008. godini). Kombi je namenjen prevozu pet putnika i ima 270 kg nosivosti. Od kargo varijante razlikuje se po kliznim bočnim vratima i oblim prednjim branicima. Kargo varijanta ima nosivost 610 kg i ukupnu zapreminu za prevoz tereta 2,5 metara kubnih (obaranjem prednjeg sedišta ona se povećava na 2,8 metara kubnih).
Pri realizaciji Fiat-a Fiorino težilo se da se napravi vozilo s manjim spoljnim dimenzijama, ali s funkcionalnošću i kapacitetom kakav imaju kombi vozila iz 1B segmenta (small vans). Tom cilju pridružila se i težnja da cena vozila bude što niža i da ono bude što ekonomičnije. U tome se, svakako, uspelo, pa je napravljeno vozilo idealno za parkiranje u gradskoj gužvi, ali i za duge vožnje karakteristične za dostavna vozila. Pri tom, ono se odlikuje vrlo savremenim dizajnom, dinamikom i prilagodljivošću. Njegove dimenzije su 3,86 x 1,72 x 1,71 metar. Bočna vrata su mu klizna, a na prtljažniku su dvokrilna.
Fiorino ima sasvim komfornu unutrašnjost, čemu doprinosi i visok plafon, a prijatnu vožnju upotpunjuje napredan audio-telematski sistem s Bluetooth funkcijama bežičnog pristupa, MP3 i CD plejerom i stereo audio sistemom s četiri zvučnika. Posebna pažnja posvećena je sigurnosti, pa su prisutni mnogi elementi zaštite putnika i vozila – standardni ABS kombinovan s EBD-om, vazdušni jastuk za vozača i opciono za ostale putnike, a opciono se mogu isporučiti i parking senzori sa zadnje strane. Ugradnja alarma se podrazumeva, servo volan takođe, a zaključavanje prednjih i zadnjih vrata je odvojeno.
Novi Fiat Fiorino ponuđen je s dve varijante motora (po Euro4 standardu). Benzinac je zapremine 1,4 litara i sa 73 konjske snage. Turbo dizel agregat je 1,3 Multijet. On nudi 75 konjskih snaga, odlične performanse i ekonomičnost. Potrošnja mu je 4,5 litara na 100 km, emisija ugljen-dioksida 119 g/km, a maksimalna brzina 157 km/h. Transmisija kod benzinca je petostepena manuelna, dok je kod dizelaša pored ove ponuđena i šestostepena automatska. Servisiranje vozila predviđeno je nakon pređenih 30.000 km. I, na kraju, pomenimo cenu – benzinska varijanta košta oko 9.100 evra, dok je cena dizelaša oko 11.000 evra.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.