Tri miliona dizelaša iz Nemačke čeka kupce – najviše iz Srbije

Prošle godine izvoz polovnih automobila iz Nemačke na istočno i jugoistočno evropsko tržište bio je 226.000 vozila, dvostruko više u odnosu na 2018. godinu.

U Srbiji se u prvih šest meseci ove godine i pored kovida na carini prijavilo 10.000 vozila, što znači da će u naša zemlja do kraja godine imati uvoz od oko 35.000 dizelaša koji ne mogu da se prodaju na nemačkom tržištu.

Trenutno tri miliona vozila sa dizel motorima standarda euro 4 i euro 5 stoji na placevima u Nemačkoj i čeka kupce većinom sa jugoistočnog Balkana, jer ta vozila od jeseni neće moći u mnoga gradska jezgra u nemačkim gradovima, piše RTS.

Dileri nisu očekivali ovako komplikovanu situaciju sa koronom, a ni sa padom prodaje novih vozila od 50 odsto, pa gledaju da se u većom količinama oslobode dizela između proizvedenih 2008. i 2012. godine.

Jedan dan stajanja na placu ih košta 25 eura, a i cene su drastično pale, kažu u nemačkom automobilskom klubu.

– Cene su jako pale, uzmimo jedno vozilo staro tri godine sa pređenih 45.000 kilometara, ono je izgubilo skoro polovinu svoje vrednosti. Kada na scenu stupe sve najavljene mere, cene će više pasti i onda će se dizelaši nabavljati još povoljnije – rekao je Hans Lemark iz Adaka.

Glavni kupci dolaze iz zemalja sa Balkana, a prednjače Srbija i Hrvatska.

– Zaista je osetno porastao broj automobila koji se izvoze. U Hrvatsku je prošle godine otišlo 7.500 automobila, oni su bukvalno prepravili tamošnje tržište, u Srbiju preko 10.000, znači uočen je jasan trend porasta izvoza u te dve zemlje – dodaje Lemark.

Dizelaši ostaju van upotrebe, jer su nemačke vlasti rešile da rigorozno kontrolišu emisiju izduvnih gasova

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.