Trik bivšeg policajca protiv krađe automobila: ‘Lopovi su danas uvežbani, pazite na ovo’

Bivši policajac Ben Pirson otkrio je da vozači mogu zaštititi svoj automobil tako što će ga učiniti težim za provalu od ostalih u blizini.

On je savetovao: „Ne morate da učinite svoj auto najtežim za krađu na svetu, samo treba da bude najteži za krađu u vašoj ulici. Današnji lopovi su često sofisticirani i dobro obučeni, ali ako postoji lakša meta u blizini, veća je verovatnoća da će okušati sreću sa njim vozilom.“

Kako zaštititi svoj automobil od krađe

Da bi zaštitili vaš automobil, kompanija za nadzorne kamere Nextbase preporučila je vozačima da investiraju u dodatke kao što su sigurnosni ključevi za točkove ili brave na volanu. Ovi dodaci se mogu kupiti za oko 3000 dinara, a stvaraju dodatnu zaštitu vozila, što znači da bi kradljivcu bilo potrebno više vremena za krađu. Kompanija je istakla da su bezbednosni dodaci posebno korisni za vlasnike automobila sa ulazom bez ključa, u koje lopovi mogu lako da provale.

Drugi način na koji vozači mogu da zaštite svoje vozilo je da vode računa o tome gde parkiraju, čak i ako ostavljaju automobil. Iako ne mogu svi vozači da parkiraju svoj automobil u dvorištu ili garaži, ostavljanje vozila u prometnom ili dobro osvetljenom području povećava šanse da kriminalci budu uočeni, što ih čini manje verovatnim da će pokušati da provale, objasnio je Ben.

Slično tome, vozači treba da vode računa o tome šta ostavljaju u vozilu, bilo da uklanjaju ili sakrivaju vredne predmete, kao što su telefoni, tableti i sistemi za satelitsku navigaciju.

Nextbase je sugerisao da bi vozači trebalo da izbegavaju pokazivanje svog automobila na društvenim mrežama i drugim platformama gde bi ga posmatrači mogli primetiti. Dok mnogi entuzijasti automobila uživaju u pokazivanju onoga što voze, objavljivanje fotografija registarskih tablica olakšava lopovima da pronađu lokaciju vozila.

Preduzetni kriminalci takođe mogu napraviti iste registarske tablice i staviti ih na drugo vozilo, potencijalno ostavljajući prvobitnog vlasnika da se suoči sa skupim optužbama za prekoračenje brzine, prenosi Exspress.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.