U 2008. stiže novi Berlingo

Početkom 2008. godine Citroen će predstaviti nekoliko svojih novih koncepata automobila za 2009. godinu. Među njima je i druga generacija malog komercijalnog vozila poznatog pod nazivom Berlingo. Time će poznati francuski proizvođač zaokružiti svoju ponudu komercijalnih vozila, koje nudi s čitavom paletom različitih modela.
Novi Berlingo, koji se na tržištu očekuje u drugom kvartalu 2008. godine, pripada drugoj generaciji ovih Citroen-ovih vozila. Prva generacija startovala je 1996. godine (Mondial de l’Automobile). Pri tom su prikazana tri modela (Coupe de Plage, Berline Bulle i Grande Large), od kojih je samo treći od navedenih modela u potpunosti komercijalizovan. Još jedna redizajnirana varijanta prve generacije pojavila se 2003. godine. Upravo na bazi modela Grande Large razvijen je i najnoviji Berlingo druge generacije. Kao osnova šasije poslužila je platforma Citroen-ovog modela C4 Picasso, a kompletan koncept razvijen je u saradnji s kompanijom Peugeot.
Novi Berlingo druge generacije – Berlingo Multispace, zadržao je tehničke karakteristike svog prethodnika, ali mu je povećano međuosovinsko rastojanje, pa je na taj način ostvaren veći komfor u unutrašnjosti i više prostora u prtljažniku. To je putničko vozilo s tri zadnja sedišta, koja se mogu pomerati radi povećanja prostora za prtljag. Upotrebljeni su i kvalitetniji materijali za izradu enterijera, pa je on luksuzniji od prethodne generacije i napravljen s više stila. Ponuda agregata će najverovatnije imati dve benzinske i dve dizel varijante. Posebna pažnja posvećena je ekologiji. Novi Berlingo imaće HDI agregat s filterom za eliminaciju čađi (FAP).
Detaljnih podataka o karakteristikama ovog modela zasad još uvek nema, s obzirom na to da oficijelno predstavljanje tek sledi. U svakom slučaju, očekuje se da će on dostići komercijalni uspeh svog prethodnika, koji je u svom segmentu jedan od vodećih na evropskom tržištu. Glavni konkurent mu je Renault-ov Kangoo, koji je predstavljen u septembru prošle godine na sajmu u Frankfurtu. Takođe, nije poznato po kojoj ceni će se prodavati, ali se očekuje da će ona biti malo veća od cene modela prethodne generacije (11.000 do 13.000 funti). Istovremeno s pojavom novog modela nastaviće se s proizvodnjom aktuelnih modela prve generacije, pri čemu će se njihovom nazivu dodati reč „first“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.