U trendu

U julu prvi skup oldtajmera

Turistički reli oldtajmera “Lagano Srbijom” voziće se ove godine u četiri etape, od kojih će prva startovati 17. juna, najavio je organizator Perica Luković, ističući da će u julu prvi put u našoj zemlji biti organizovan i skup starih vojnih vozila.

Luković je rekao Tanjugu da su neka od njih učestvovala u Drugom svetskom ratu u iskrcavanju na Normandiju 1944. godine, u poznatoj vojnoj operaciji Overlord.

“Za ovo leto su predviđena četiri događaja u okviru relija Lagano Srbijom, koji će se voziti u četiri etape u četri letnja meseca”, kazao je on u Privrednoj komori Srbije.

Prva etapa će se voziti 17,18. i 19. juna i još se dogovara oko lokacije, da li će biti istočna Srbija ili Banat.

“Jul je predviđen za prvi susret vojnih vozila oldtajmera odnosno stara vojna vozila. Imamo vozila koja su učestvovala u Drugom svetskom ratu, u iskrcavanju na Normandiju i koja su učestvovala u proslavi 75 godina od tog događaja”, naglasio je Luković.

On je napomenuo da Srbija ima bogato nasleđe vozila iz raznih ratova u kojima je učestvovala, na primer vojni kamion “Pakard” iz 1918. godine koji se koristio u Prvom svetskom ratu.

“To će biti prvi vojni reli, ustvari više će to biti jedno logorovanje”, kazao je Luković.

U avgustu se organizuje Lagano Srbijom i Rumunijom i do sada je prijavljeno 28 posada odnosno vozila.

“Idemo na najbolju stazu na svetu za vožnju automobila, u centralnoj ruminiji na Karpatima, gde se penjemo na 2.500 metara nadmorske visine, a preći ćemo ukupno 1.500 km. Imamo prijavljeno 28 posada od čega je 17 iz Slovenije, dve iz Hrvatske, jedna iz Mađarske i ostale su iz Srbije”, naveo je Luković.

“Lagano Srbijom” je turistički reli, a ne takmičarski, istakao je Luković dodajući da je cilj vožnje da se predstave lepote Srbije i mesta na kojima se može odmoriti.

On je naglasio da taj reli, takođe, promoviše i bezbednu vožnju i saobraćajnu kulturu i da se zato i zove Lagano Srbijom.

Kako kaže, cilj je i da se očuvaju tehnička sredstava za prevoz ljudi, ne samo automobili već i kamioni, motocikli, kočije i drugo.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.