U trendu

U Kini 2009. prodato najviše automobila

Zbog recesije u SAD i podsticaja koji daje vlast u Pekingu, Kina je izbila na prvo mesto po prodaji automobila u svetu. U 2009. godini Kina je pretekla SAD po broju prodatih automobila. To je prvi put u istoriji da je neka država u prodaji automobila prestigla SAD, zemlju koju se smatra kolevkom auto-industrije. Naime, kako pokazuje studija J. D. Power and Associates, u Kini je 2009. godine prodato 12,7 miliona automobila, što je 44 odsto više nego prethodne godine, dok u SAD prodaja vozila fizičkim licima nije prešla 10,3 miliona.
Pre samo dve godine J. D. Power and Associates je predviđao da će prodaja automobila u Kini prestići onu u SAD tek 2025. godine. Još početkom 2009. godine prognoze su govorile da će u Kini tokom 2009. biti prodato samo devet miliona automobila. Međutim, veličina kineskog tržišta i mere koje su preduzele vlasti u Pekingu učinile su svoje, pa je najveće svetsko tržište, sa 1,3 milijarde potencijalnih potrošača, u prodaji automobila sada preteklo zemlju od 300 miliona stanovnika.
"Očekivalo se da će prodaja automobila u Kini rasti, posebno zbog vladinih mera, ali ovo što sada vidimo nadmašilo je sva naša očekivanja", izjavio je Džef Šuster (Jeff Schuster), izvršni direktor u J. D. Power and Associates. Nakon što je prodaja automobila u Kini 2008. godine pala, vlasti u Pekingu smanjile su poreze na male automobile i izdvojile 730 miliona američkih dolara kako bi pospešile kupovinu vozila. Posredno, podsticajima u građevinarstvu, kineske vlasti su podstakle i kupovinu kamiona, pa se ne treba čuditi što je najmnogoljudnija zemlja sveta izbila na prvo mesto u svetu po prodaji automobila. To je posebno važno u kontekstu razvoja kineske auto-industrije, kojoj pripada jedno od ključnih mesta u naporima kineskih vlasti da pospeše potražnju i izvoz.
"Vlada je uputila jasnu poruku da neće dopustiti slabljenje naše automobilske industrije, posebno u 2010. godini", ocenuje Đia Xinguang, kineski analitičar. Svoj doprinos padu SAD na svetskoj listi prodaje automobila dala je i recesija. Naime, zbog krize, prodaja automobila u Americi je smanjena. Početkom 2009. godine prodaja automobila u SAD bila je najslabija u poslednjih 26 godina i znatno je manja od godišnjeg proseka od 17 miliona prodatih automobila. Većina stručnjaka smatra da će Kina i SAD i sledećih godina nastaviti da se smenjuju na prvom mestu ove liste.
Rast proizvodnje i prodaje automobila u Kini odraziće se na automobilsku industriju u celini, tvrde analitičari. To se najpre odnosi na mogućnosti koje pruža veliko kinesko tržište. Iako broj automobila u Kini nezaustavljivo raste, on je još uvek samo delić voznog parka koji postoji u SAD. Rast prodaje automobila u Kini odraziće se i na naftnu industriju. Kina je i do sada bila jedan od glavnih faktora velike potražnje za naftom u svetu, što je za posledicu imalo i "divljanje" cena naftnih derivata. Nakon što je prodaja automobila u Kini doživela pravi bum, mogu se očekivati novi pritisci na rast cena "crnog zlata".

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.