U Lamborghini-jevom stilu

Lamborghini još jednom postavlja novi, viši standard u klasi supersportskih automobila. Za martovski salon automobila u Ženevi on je pripremio nov model – Gallardo LP 560-4. Krasi ga prepoznatljiv futuristički dizajn, nova „mašina“ visokih performansi i izrazita dinamičnost.
Najpre nekoliko reči o impresivnim performansama. Lamborghini je za realizaciju novog supersportskog modela upotrebio 5,2-litarski agregat V10, čija vrhunska snaga će biti primenjena u budućim modelima kompanije Volkswagen Group. Ona u ovom modelu iznosi 412 kW, što je ravno snazi od 560 „konja“, a ostvaruje se pri brzini od 8.000 obrtaja u minuti. Maksimalni obrtni moment mu je 540 Nm, a vreme dostizanja brzine od 100 km/h iznosi samo 3,7 sekundi. Brzina od 200 km/h dostiže se za 11,8 sekundi, dok mu je maksimalna brzina 325 km/h. Transmisija je šestostepena automatska, a promena brzine vrši se brže nego ikad dosad.
Lamborghini LP560-4 je naslednik prethodnog modela (najuspešnijeg Lamborghini-jevog modela svih vremena) – 7100 Gallardo. On je napravljen 2003. godine. Uz neka unapređenja novi model predstavlja nastavak već započete vrlo uspešne strategije. U odnosu na prethodnika on ima malo naprednije performanse. Motor je snažniji za 40 konjskih snaga, a ukupna težina smanjena je za 20 kg. Na taj način je ostvaren odličan odnos snage i težine – 2,5 kg po jednoj konjskoj snazi. Za oko 18 odsto smanjena je i emisija ugljen-dioksida. U rezervoar ovog modela staje 90 litara goriva, a prosečna potrošnja mu je 14 litara na 100 km.
Izuzetno snažan i dinamičan, ovaj sportski dvosed odiše pravom sportskom elegancijom, s takozvanim minimalističkim dizajnom ostvarenim oštrim linijama. Njegove dimenzije su 4,34 x 1,9 x 1,16 metara, međuosovinsko rastojanje 2,56 metara, a ukupna težina 1.410 kg. Napravljen je s pogonom na sva četiri točka. Unutrašnjost je luksuzna, s nisko postavljenim sedištima i centralnom konzolom napravljenom u istom stilu. Za audio i video zabavu zadužen je Lamborghini Multimedia System sa USB konektorom i multifunkcionalnim displejom za prikazivanje svih značajnih informacija vozaču. Zasad još uvek nije poznato koliko će ovaj efektan primerak automobilske supervrste koštati.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.