U trendu

U Srbiji su među najnižima: Ovo su najveće kazne za prekoračenje brzine u svetu

Skoro svakom vozaču se ponekad dogodi da se zaboravi i prekorači dozvoljenu brzinu. Napravite li to u Švajcarskoj, nećete se dobro provesti.

Svim zemljama u svetu je zajedničko da saobraćajna pravila definišu maksimalnu dozvoljenu brzinu na javnim saobraćajnicama. Međutim, kazne za kršenje tog pravila uveliko osciliraju, pa idu od svega nekoliko centi pa i do nekoliko stotina hiljada evra.

Najveće kazne u Evropi

Najveće kazne za prekoračenje brzine su pripisane u Evropi. Apsolutno najveća kazna izrečena je vozaču u Švajcarskoj koji je snimljen kako vozi 290 km/h. Platio je kaznu od 709.000 franaka. Naime, u Švajcarskoj, ali i, na primer, Finskoj, kazna je proporcionalna primanjima vozača.

Izuzmemo li ovaj švajcarski ekstrem, u Švajcarskoj su i dalje kazne najveće, prema australijskom Budget Directu, iznose 13.320 dolara. Prema toj statistici, Srbija se kotira vrlo nisko, sa kaznama od tek 99.3 dolara. Od zemalja od regionu, Hrvatska se pozicionira vrlo visoko s maksimalnom kaznom od 2378 dolara. Primera radi, Slovenija je na 1424 dolara, BiH na 1213 dolara. Uz Srbiju, najmanje kazne u Evropi imaju Rusija sa 68.39 dolara i Ukrajina sa 63.5 dolara.

Drugi kontinenti

U Severnoj Americi najveće kazne su u Oregonu, i to do 2000 dolara. S druge strane na Kubi čete prekoračenje brzine platiti samo 2.5 dolara. U Južnoj Americi kazne su nešto više, uz izuzetak Paragvaja, gde je kazna za prebrzu vožnju tek 0.13 dolara i Argentine kao drugog ekstrema s 3.716 dolara kazne.

Gledamo li Srednji istok i centralnu Aziju, i ovde ima ekstrema. Tako je u Siriji kazna tek 0.08 dolara ili 8 dinara. Dalje na istoku rekorder je Australija sa 1.743 američkih dolara kazne. Konačno dolazimo do Afrike, gde je u Sudanu zabeležena najmanja kazna. Iznosi tek 0.07 dolara, odnosno samo 7 dinara. Najveću kaznu ima Uganda, čak 1.700 dolara.

Ogromne su razlike u kaznama za prekoračenje brzine, međutim prava maksimalna kazna za prekoračenje brzine kad se dogodi saobraćajna nesreća, ipak je svuda ista, a to je smrt. Podsetimo, svaki dan zbog prekoračenja brzine u svetu život izgubi više 1000 učesnika u prometu, pokazala je studija Svetske zdravstvene organizacije (SZO).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar