U trendu

Veći napon za bolji vid

Zahtevna elektronika motora, televizor ili CD-uređaj traže svoj danak. Bez temeljitih izmena u snabdevanju strujom, uskoro bi luksuzne limuzine mogle da ostanu „isceđene“. Bilo da se radi o muzičkim ili klima uređajima, navigacionim ili informacionim sistemima, sve više elemenata automobila radi na električni pogon. Čak i ventili motora ili kvačilo umeju da troše struju, isto kao i servoupravljač ili program elektronske stabilizacije (ESP). Zato je jasno da su automobilu neophodni novi izvori snage.

Stručnjaci BMW-a smatraju da su trenutno raspoloživi izvori električne energije taman još dovoljni za pokrivanje potreba modela više klase. Dodaju li se detalji, kao što je klima uređaj za održavanje temperature u parkiranom vozilu, sistem za snabdevanje električnom energijom se ruši. Drugim rečima, ne nađe li se u bliskoj budućnosti rešenje za nezajažljivi apetit luksuznih automobila za strujom, oni će ostati uskraćeni za svoju luksuznu opremu, a proizvođači za ekstra profit.

Ovaj problem je inžinjerima poznat već godinama, a rešenje je, čini se, na dohvat ruke. Naime, uz postojeću električnu mrežu u automobilu, treba uporedo napraviti još jednu. Na ovaj način se može odvojiti potrošnja standardnih potrošača, poput osvetljenja ili upravljačke elektronike od specijalnih potrošača koji moraju da funkcionišu i dok motor miruje, kao što su klima uređaj ili dodatno grejanje motora i kabine zimi.

Druga električna mreža će raditi pod višim naponom od uobičajenih 12V, jer se sa povećanjem napona smanjuje gubitak struje prilikom transporta. Nižoj struji su dovoljni i tanji, a time i lakši kablovi, što je trenutno relevantan faktor na temu smanjenja težine vozila. Širom sveta su se proizvođači automobila već složili oko uporedne električne mreže pod naponom od 42V. Sada se radi na razvoju novih uređaja, jer novom standardu ne treba da se prilagode samo proizvođači automobila, već i njihovi dostavljači.

U automobilu sutrašnjice, generator će jedno strujno kolo snabdevati strujom od 42V i puniti akumulator od 42V. Drugo strujno kolo, pod konvencionalnim naponom od 12V, će biti snabdevano strujom preko ispravljača i imaće sopstveni akumulator. On će biti u upotrebi kada je motor isključen, a neki potrošači ipak moraju da budu uključeni. Dvostruka električna kola će se najpre upotrebiti u vozilima više klase, koja danas već imaju visoku potrošnju struje. Tako će sledeća generacija BMW-a serije 7 po prvi put imati napon od 42V.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar