Volkswagen Amarok – pikap za evropske kupce

Folksvagenova (Volkswagen) dostavna vozila s modelom Amarok i u Nemačkoj ulaze u segment pikapova srednje klase, kojih se godišnje u svetu proda oko dva miliona primeraka. Amarok će se prvo prodavati kao "dupla kabina" s četvora vrata. Ovaj model proizvodi se u fabrici Folksvagenovih privrednih vozila u argentinskom gradu Pačeku.
"Po našem mišljenju, Amarok ima dobre šanse u Nemačkoj i Evropi. Izrazito pozitivan odjek u javnosti koji trenutno beležimo u Evropi potvrđuje da smo proizveli pikap koji odgovara današnjem vremenu", izjavio je Harald Šomburg, član uprave Folksvagenovih dostavnih vozila zadužen za prodaju i marketing. Kao prvi model u konkurentskom okruženju pikapova s nosivošću od jedne tone, Amarok će se nuditi s motorima koji već zadovoljavaju Euro 5 normu. S prosečnom potrošnjom goriva od 7,8 litara na 100 km Amarok je pri tom i najštedljiviji pikap u klasi, što dokazuje da jedan veliki i snažan automobil može efikasno da koristi energiju. Sa 2,0-litarskim TDI Bi-turbo motorom (120 kW/163 KS), s kojim će u početku moći da se naručuje, Folksvagenov Amarok kao prvi pikap u svojoj klasi postiže emisiju ugljen-dioksida (CO2) ispod 200 grama.
"Prvim pristiglim vozilima snabdeli smo partnere Folksvagenovih dostavnih vozila u Nemačkoj radi uvođenja ovog modela na tržište, kako bi se kupci u prodajnim salonima i pri probnim vožnjama mogli uveriti u dizajn, štedljivu potrošnju i nadmoćne vozne osobine našeg pikapa", kaže Šomburg. "Sa svojim celokupnim modernim konceptom Amarok ima potencijala da postane trendseter u svom segmentu". U Nemačku će biti uvezeno ukupno oko 2.000 primeraka modela Amarok kako bi se pripremili za uvođenje na tržište. Nakon istovaranja s broda Amarok će se individualizovati u jedinici specijalnih vozila fabrike u Emdenu – po nalogu kupca uslediće specijalne dogradnje na vozilima, na primer, ugradnja ukrasnih držača i slično.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.