U trendu

Volkswagen Touareg – nova generacija

Folksvagen (Volkswagen) je posle brojnih najava konačno predstavio novu generaciju izuzetno popularnog SUV-a Touareg. Najavljen kao tehnički najinovativniji folksvagen svih vremena, novi tuareg ceo fokus svojih inovacija prebacuje na smanjenje potrošnje i emisije štetnih gasova, i to za celih 20 odsto. Iako se na prvi pogled čini da se radi samo o dobrom fejsliftu, evidentno je da je tuareg u dužinu narastao za 4,3 cm i da ima 4 cm duži međuosovinski razmak, ali je zato i 2 cm niži.
Dizajnerske izmene očekivano donose novu masku hladnjaka i svetla po uzoru na VW Golf VI, dok je pozadi primetan novi oblik svetala i branika. Unutrašnjost novog tuarega donosi novu dozu luksuza, kvalitetnije materijale, udobnija sedišta i više prostora za putnike pozadi, s obzirom na to da se klupa može uzdužno pomerati 160 mm i ima podesiv naslon. Pored toga, zadnja klupa se jednostavno preklapa kako bi osnovnih 580 litara prtljažnika preraslo na impozantnih 1.642 litara.
Novi tuareg pod prednjim poklopcem krije bogatu ponudu FSI, TDI i TSI agregata, a svi imaju znatno lakši posao, pošto je novi model "smršao" za 208 kg. Tako 3,6-litarski V6 FSI benzinac sa 280 KS u proseku troši samo 9,9 litara (2,5 litara manje od prethodnika), V6 TDI sa 240 KS u proseku se zadovoljava sa 7,4 litara (-1,9 l), dok vrhunski 4,2 V8 TDI sa 340 KS troši 9,1 litara. Novost u ponudi je hibridna verzija, dok će mnogi biti razočarani činjenicom da su V8 benzinac, V10 TDI i W12 agregati izbačeni iz ponude. Novi tuareg nudi dve vrste pogona na sve točkove. Bazni pogon 4Motion ima Torsen diferencijal i of-road program koji podešava rad ABS, EDS i ASR sistema i omogućava tuaregu savladavanje uspona do 31 stepena. Ukoliko vam to nije dovoljno, na raspolaganju je 4XMOTION all-wheel drive sistem, koji omogućava savladavanje uspona do 45 stepeni, zahvaljujući blokadi diferencijala.
Redizajnirani tuareg predstavljen je u Minhenu, ali je evropski debi imao na Sajmu automobila u Ženevi. Na tržište stiže u aprilu 2010. godine. U skladu s aktuelnim trendovima, najzanimljivijim se čini baš hibridni tuareg, koji koristi kombinaciju V6 TSI benzinca sa 333 KS i električni motor sa 47 KS. S ukupnih 380 KS, sposoban je da do 100 km/h stigne za 6,5 sekundi i dostiže maksimalnih 240 km/h, uz prosečnu potrošnju od samo 8,2 litra na 100 km i emisiju CO2 od 193 g/km. Uz sve to, ovaj tuareg do brzine od 50 km/h za pogon koristi samo električni motor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.