U trendu

Volvo C30: novo lice Šveđanina na salonu u Frankfurtu

Novi Volvo C30 ponovo pokazuje svoj pun potencijal i posebnu ličnost. To se ogleda u novom samouverenom izgledu prednjeg dela, a potkrepljeno je širokom ponudom dodatnih opcija, u šta spada i atraktivni stajling kit. Volvo C30 je najrazigraniji i najspontaniji model Volvo-a. Namenjen je kupcima koji većinu vremena za volanom provode u gradskom okruženju i koji imaju visoke zahteve kada su u pitanju dizajn, vozne karakteristike i "ličnost" njihovog automobila. Volvo C30 može se konfigurisati u skoro neograničenom broju varijanti, zahvaljujući bogatoj ponudi motora, dizajnerskih detalja i nivoa opreme. Tako i novi Volvo C30, koji debituje na sajmu automobila u Frankfurtu, nudi više opcija nego ikad pre.
Obnova modela Volvo C30 bila je obuhvatnija nego što je to uobičajeno kod modela ovog proizvođača. Kompletan prednji deo je redizajniran kako bi Volvo C30 dobio novi radikalniji izgled, pa se na taj način odvojio od modela S40 i V50. U centru prednjeg dela ističe se novi veći fabrički logo, kao i kod ostalih Volvo modela. Vazdušna rešetka je takođe narasla i slična je onom na modelu XC60. Iako su se najveće dizajnerske promene desile na prednjem delu, zadnji deo automobila takođe je dobio nove linije i detalje. Konture su dinamičnije od prethodnika. Crni plastični paneli zamenjeni su onim u boji karoserije ili nešto drugačijoj, kako bi se automobil vizuelno više približio putu. Novi Volvo C30 nudi i čitav niz novih opcija u enterijeru. Između ostalog, tu je nova kolor kombinacija poznata kao Espresso/Blond, koju čini tamna gornja sekcija i plava donja sekcija. Plavi ton je negde između sive i bež, što je odraz dizajnerske tradicije Skandinavije. Ova kombinacija enterijera omogućava integrisanje živih boja sedišta (narandžasta, zelena i plava).
Prepoznatljiva Volvo centralna konzola nudi se u brojnim inovativnim varijantama. Sada je tu i nova opcija Oyster Burst Déco. Ova dizajnerska tema inspirisana je teksturom klasičnih švedskih Hagstrom gitara, koje su svetsku slavu doživele u rukama Elvisa Prislija. Prepoznatljiv suptilni prelazak iz svetle u tamnu, pa opet u svetlu nijansu sada je na raspolaganju i na centralnoj konzoli Volvo-a C30. Volvo C30 zadovoljava zahteve kupaca s izraženijim dizajnerskim interesovanjem. Novi mladalački stajling kit daje ovom automobilu izraženiji stav. Kit uključuje karakteristične okvire svetala za maglu, prednje, bočne i zadnje spojlere, dok je za D5 i T5 modele u ponudi i 90-milimetarski završetak izduvne cevi od nerđajućeg čelika, kako bi se naglasile mogućnosti ovih motora.
Detalji eksterijera upotpunjeni su detaljima enterijera, kao što je aluminijska centralna konzola, patosnice i obloge vrata koje formiraju mapu sveta i tako naglašavaju istraživački karakter ovog automobila. Nova opcionalna sportska šasija za Volvo C30 je znatno čvršća i naglašenijih mogućnosti od prethodne. Upravljanje je preciznije, odnos prenosa upravljača je niži i nudi 10 odsto brži odziv točkova na komande vozača. Tvrdoća opruga je povećana za celih 30 odsto, kako bi se povećala stabilnost vozila prilikom dinamičnije vožnje. Amortizeri su takođe tvrđi, kao i stabilizatori, kako bi se smanjilo naginjanje vozila u krivinama.
Nova sportska šasija nudi se u svim verzijama modela Volvo C30, osim u verziji 1.6D DRIVe. Sportska šasija može biti kombinovana sa širokom lepezom pogonskih agregata, od eksplozivnih benzinaca do štedljivih dizel agregata. Od proleća 2009. godine Volvo C30 1.6D DRIVe je dostupan s naprednom start/stop funkcijom koja gasi motor kada automobil stoji u mestu, recimo, na semaforu ili u koloni. To smanjuje prosečnu potrošnju goriva na samo 3,9 litara na 100 pređenih kilometara, dok emisija ugljen-dioksida iznosi samo 104 g/km, što je najniži rezultat u segmentu kojem Volvo C30 pripada.
Srodan članak

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.