U trendu

„Volvo“ slavi jubilej

Ovih dana je s traka fabrike „Volvo“ izašao 15-milioniti automobil, a reč je o modelu C70. Prvi automobil marke „volvo“ proizveden je 14. aprila 1927. godine. Naziv tog modela bio je OV4. Jubilarni 15-milioniti primerak automobila ove poznate švedske marke sišao je s trake 20. feruara ove godine. Prve godine proizvodnje „Volvo“ je prodao 297 automobila, a do brojke od 100.000 proizvedenih primeraka trebalo mu je celih 23 godine proizvodnje. Danas fabrika „Volvo“ toliko vozila proizvede za tri meseca.
„Volvo“ je u svetu automobilizma sinonim za kvalitet i sigurnost i nikada u svojoj istoriji nije proizvodio automobile u velikim serijama i ogromnim količinama. Zbog toga i nije slučajnost što je baš „Volvo“ prvi u svetu izumeo i primenio najvažniji sigurnosni sistem – pojas sa tri sigurnosna zatezača (taj deo sigurnosne opreme u modelima fabrike „Volvo“ standardan je u opremi još od 1959. godine). Ogroman broj vlasnika automobila ove marke najbolji je pokazatelj ispravne odluke menadžmenta „Volvoa“ da se insistira na sigurnosti i bezbednosti putnika, što je glavna odlika automobila ovog proizvođača.
Funkcionalnost, koja je za „Volvo“ oduvek bila važna, i zvanično je potvrđena kada je pre desetak godina britanski magazin „AutoExpress“ sproveo anketu o pouzdanosti i lošim stranama automobila, a koja se temeljila na iskustvima vlasnika četvorotočkaša. Dva modela „Volvoa“ zauzela su čelna mesta u svojoj klasi – „volvo C70“ tada je proglašen za najbolji sportski automobil, a „volvo S80“ za najbolji luksuzni model. Pored svega toga, vozila ovog proizvođača su i sinonim za dobar dizajn, koji sledi sve odlike prepoznatljivog skandinavskog stila. Prvi automobil koji je napustio trake ove fabrike nosio je na prednjoj rešetki simbol inspirisan čelikom; taj logo je i danas prepoznatljiv simbol i predstavlja znak švedskog čelika i kvaliteta.
Najprodavaniji „volvo“ u istoriji ovog proizvođača je model klasične serije 200. Od 1974. do 1993. godine proizvedeno je čak 2.862.572 primeraka tog modela. Najslavniji model „Volvoa“ svakako je sportski kupe P1800 iz šezdesetih godina prošlog veka, koji je Rodžer Mur (Roger Moore) vozio u tada popularnoj TV seriji „Svetac“. Model iz 1996. godine koji se nalazi u vlasništu Irva Gordona ušao je u Ginisovu knjigu rekorda kao automobil s najviše pređenih kilometara u svetu ikada. Do 2002. godine na satu tog automobila bilo je 3.218.000 pređenih kilometara, a očekuje se da taj automobil do 2012. godine pređe i 4.817.000 kilometara. Ovo su samo neke od zanimljivosti iz bogate i duge tradicije čuvenog skandinavskog proizvođača automobila. U svakom slučaju, „Volvo“ nastavlja tradiciju započetu pre 90 godina, a to je da je bezbednost i udobnost putnika uvek na prvom mestu i da tome nema kompromisa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)