U trendu

Volvo V60 – nova generacija

Volvo V60 stiže na automobilsko tržište s namerom da svom limuzinskom bratu modelu S60 ponudi tešku borbu za titulu najdinamičnijeg Volvo modela svih vremena. Oko 90 odsto planirane godišnje prodaje modela Volvo V60 od 50.000 vozila završiće kod evropskih kupaca. Novi Volvo V60 namenjen je prvenstveno kupcima modela S60 koji žele nešto više prostora i fleksibilnosti, ali bez kompromisa kad su u pitanju sportski izgled i uzbudljive vozne mogućnosti. Svesni da je konkurencija oštra i da kupci u ovom segmentu tačno znaju šta žele, u Volvou su dodatno poboljšali ekskluzivnost i kvalitet unutrašnjosti, pa su automobil opremili brojnim tehničkim inovacijama na polju udobnosti i sigurnosti. Rezultat je zaista unikatan sportski karavan u potpunoj harmoniji sa svojim sportskim stavom.
Novi Volvo V60 dizajnom je više kupe nego karavan. Naglašen klinasti oblik i vitku kupe liniju krova prate atraktivne bočne linije, stvarajući nežan, ali snažan dvostruki talas od prednjih do zadnjih svetala. Očigledno je da ovaj švedski karavan ne želi da bude tradicionalni "prevoznik", jer su za to predviđeni modeli V70 i XC70, već karavan kod kojeg prtljažni prostor nije najvažnija stavka. Novi Volvo V60 dostupan je s bogatim izborom boja karoserije koje naglašavaju inspirativne linije ovog modela. Među 15 boja dve su nove – Vibrant bakarna i Electrum zlatna, koje se odlično uklapaju s novim Beechwood smeđim enterijerom.
Kao i limuzina S60, i novi Volvo V60 vlasnicima nudi vrhunski kvalitet i udobnost, a zahvaljujući karavanskoj formi i novu dozu fleksibilnosti. Osnovna zapremina prljažnika od 430 litara može se višestruko povećati pomoću preklopive zadnje klupe u razmeri 40/20/40. Unutrašnjost novog Volvo V60 je izuzetno izdašna kada su u pitanju detalji orijentisani prema vozaču, ali je to još uvek petosed s dovoljno udobnosti i prostora za sve putnike. Unutrašnjost nudi inovativan dizajn u dva područja – formi i tehnologiji. Dizajn karakteriše sportska svežina do najsitnijih detalja. Tehnološki aspekt uključuje sve pametne solucije koje doprinose nesvakidašnjem vozačkom iskustvu, od sigurnosti pri izbegavanju udesa do dodataka za udobnost kao što su infotainment i audio sistemi svetske klase i elektronska kontrola klimatizacije.
Volvo eksperti za šasiju isklesali su vozne mogućnosti novog Volvo V60 s istom količinom entuzijazma kao i model S60. Rezultat je autentičan sportski karavan s voznim mogućnostima koje u potpunosti opravdavaju sportske linije. Novi Volvo V60 dugačak je 4.628 mm uz međuosovinski razmak od 2.776 mm. Širina traga točkova iznosi 1.588 mm napred i 1.585 mm nazad. Novi Volvo V60 dostupan je s dve vrste šasije. Na evropskom tržištu novorazvijena dinamična šasija koja nudi vrhunsku voznu dinamiku bez negativnog uticaja na udobnost vožnje je standard, dok će neka druga tržišta s lošijim putevima dobiti "mekšu" touring šasiju. Pored ove dve standardne šasije, sve varijante Volvo V60 mogu se opremiti opcionom Four C aktivnom šasijom, koja pomoću tri moda (Comfort, Sport i Advanced) koristi brojne senzore i podešava rad amortizera.
Nova dinamična šasija podržana je čitavim nizom elektronskih sistema koji dodatno poboljšavaju sportski osećaj vožnje, kao što su napredna kontrola stabilnosti (Advanced Stability Control) ili Corner Traction Control za stabilniji ulazak u krivinu, a sve to dopunjuje napredni kočioni sistem. Novi Volvo V60 biće dostupan s brojnim dizel i benzinskim motorima raspona snage od 115 KS (1.6 D DRIVe) do 304 KS (3.0 T6), preuzetim od limuzinskog brata. Ponudu benzinaca otvara 1.6-litarski četvorocilindraš u verziji sa 150 KS (T3) i 180 KS (T4), sledi 2.0-litarski turbo benzinac sa 203 KS i 240 KS (T5), dok vrh ponude čini 3.0-litarski šestocilindraš sa 304 KS. Dizel verzija kreće sa 1.6-litarskim četvorocilidrašom sa 115 KS, a slede 2.0-litarski petocilindraš sa 163 KS (D3) i 2.4-litarski petocilindraš sa 205 KS (D5).
Slično modelu S60 sedan, novi Volvo sportski karavan naglasak stavlja na vozača postajući idealan saputnik za vozače entuzijaste. Za razliku od svog individualističkog stava, novi model poseduje hajtek inovacije koje štite najugroženije učesnike u modernom saobraćaju – pešake. Famozni Pedestrian Detection sistem (detekcija pešaka) sa full auto brake funkcijom (potpuno automatsko kočenje) je revolucionarna tehnološka solucija koja otkriva pešake ispred vozila, upozorava vozača na njihovo prisustvo i po potrebi automatski zaustavlja automobil ukoliko vozač ne reaguje na vreme. Tu su i brojni sistemi za upozoravanje vozača na eventualne greške ili umor tokom vožnje. Naravno, City Safety sistem za izbegavanje udesa s vozilom ispred deo je standardne opreme novog Volvo V60. Inicijalna godišnja prodajna brojka za novi Volvo V60 je 50.000 vozila. Od toga će čak 90 odsto očekivano otići evropskim kupcima. Pet najvećih tržišta su Švedska, Velika Britanija, Holandija, Italija i Nemačka. Za razliku od dosadašnjih Volvo karavana, koji su privlačili pragmatičare, novi Volvo V60 privlači entuzijaste.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.