U trendu

Volvo XC70 je spreman za avanture u prirodi

Novi Volvo karavan XC70 odlikuje se snagom, elegancijom i komforom, a zahvaljujući mnogobrojnim naprednim tehnologijama, potpuno je prilagođen kretanju po svim terenima i u svim vremenskim uslovima. Ovaj model je prvi put predstavljen na sajmovima pre godinu dana, a od jeseni 2007. godine krenuo je na svoje ekspedicije svetskim drumovima i različitim drugim prirodnim terenima.
Prvi model serije XC „Volvo“ je predstavio 1996. godine i od tada se on prodaje u oko 40.000 primeraka godišnje. Osmišljen je i dizajniran u „Volvu“ u Švedskoj, a njegova proizvodnja je locirana u Bridgend-u u Velsu. Pored modela XC70, „Volvo“ proizvodi i veće karavan vozilo – XC90, ali je ono pre svega porodični automobil, dok je XC70 namenjen mlađim ljudima (po godinama i duhu), sportski orijentisanim i dinamičnim. Najnoviji model za 2008. godinu pripada trećoj generaciji XC70 modela, a „Volvo“ smatra da će u prvoj godini takođe prodati oko 40.000 primeraka po ceni (zavisno od varijante i opreme) oko 35.000 dolara.
Dizajniranju novog modela pristupilo se vrlo studiozno. Primenjene su mnoge nove tehnologije u izradi materijala, elektronske kontrole i sigurnosti putnika i vozila. Spoljni dizajn je osvežen hromiranim okvirima i detaljima oko bočnih prozora i vrata, a u unutrašnjosti je povećan prostor za putnike na prednjim i zadnjim sedištima. Primenjena je i vrlo kvalitetna tehnika digitalnih uređaja, tako da on sadrži „surround“ audio sistem Dolby Pro Logic II Surround, kvalitetne zvučnike danske kompanije Dynaudio, najnoviju generaciju navigacionog sistema RTI i MP3 audio plejer.
Performanse motora novog Volvo XC70 su impresivne. On je ponuđen u benzinskoj i dizel varijanti. Benzinac je zapremine 3,2 litra. To je snažan 6-cilindrični agregat (238 konjskih snaga), s maksimalnim obrtnim momentom od 320 Nm. Za dostizanje brzine od 100 km/h potrebna mu je 8,1 sekunda, a maksimalna brzina koju dostiže je 215,6 km/h. Dizel varijanta motora D5 je 5-cilindričan turbo agregat zapremine 2,4 litra i sa 185 konjskih snaga. Ubrzanje mu je nešto manje nego kod benzinca i iznosi 8,8 sekundi, a maksimalna brzina takođe – 210 km/h. U oba slučaja ostvaren je pogon na četiri točka (AWD), a transmisija može biti manuelna ili automatska (Geartronic Volvo transmisija).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.