Volvo XC90 – sledeća generacija

Volvo XC90 je uspešan automobil s brojnim inovacijama koje su SUV segmentu automobila dale novu dimenziju, što se odrazilo u vodećim prodajnim rezultatima na većini tržišta. Tokom godina Volvo je konstantno dorađivao XC90 kako bi pojačao njegovu konkurentnost. Proslavljeni SUV sa sedam sedišta sada je dobio još sofisticiranije linije i materijale i još bolje vozne mogućnosti bez narušavanja sigurnosnih i ekoloških kvaliteta.
Volvo XC90 odlikuje moderan i elegantan nastup. To je prostran i fleksibilan crossover model koji kombinuje vozne osobine klasičnog automobila s prostranošću i prodornošću klasičnog SUV-a. XC90 je dizajniran da ponudi elegantan, mišićav i robustan utisak. To je postignuto pomoću nekoliko detalja kao što su maska hladnjaka s više hroma i branici s većom površinom karoserijske boje. Sve verzije modela XC90 imaju bočne zaštite i kvake na vratima u boji karoserije. Tu je i nova Flamenco crvena boja karoserije. Volvo XC90 je dostupan i u još ekskluzivnijoj Executive verziji, te atraktivnoj P-Design verziji, koja naglašava sportski karakter ovog vozila.
Putnička kabina modela Volvo XC90 izuzetno je prostrana, a odlikuju je moderan dizajn i kvalitetni materijali. Sedam sedišta nude se standardno na većini tržišta. Sva putnička sedišta mogu se preklopiti u potpuno ravan tovarni prostor. Fleksibilnosti upotrebe doprinosi i dvodelni poklopac prtljažnika. Volvo XC90 je građen kao putnički automobil, poput klasičnih Volvo limuzina. Šasija je podešena za stabilnu i kontrolisanu vožnju bez štetnog uticaja na udobnost. Dodatna prednost je AWD pogon na sve točkove, koji pogonsku snagu automatski prenosi na onu pogonsku osovinu koja ima bolji kontakt s podlogom. Tu je i napredni DSTC sistem dinamičke kontrole stabilnosti i trakcije, koji stabilizuje automobil u slučaju proklizavanja.
Volvo XC90 dostupan je s nekoliko vrhunskih pogonskih jedinica. Benzinsku ponudu čine 3,2-litarski atmosferski redni šestocilindraš sa 243 KS, kao i 4,4-litarski V8 benzinac sa 315 KS, najkompaktniji i najčistiji motor ovakve konfiguracije u segmentu, dok ljubitelji dizelaša mogu izabrati 2,4-litarski redni petocilindraš sa 163 KS (D3) i 185 KS (D5). Kao i svaki "volvo" i XC90 je krcat sigurnosnim sistemima. Posebno treba izdvojiti Roll Stability Control (RSC) i Roll-Over Protection System (ROPS), koji su namenjeni prevenciji od prevrtanja, odnosno zaštiti prilikom prevrtanja. Tu su i kamera za vožnju unazad i poznati SIPS i WHIPS sistemi.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.