U trendu

Vozači koji voze ove automobile su srećniji, potvrdilo istraživanje

U partnerstvu s vanrednom profesorkom koja istražuje ponašanja vozača na Univerzitetu Cranfield i osnivačicom PsyDrivea, dr. Lisom Dorn, Fiat je potražio odgovore na pitanja utiče li vožnja kabrioleta na naše fizičko i emocionalno blagostanje.

Ukratko, rezultati sugerišu da boravak za volanom kabrioleta čini vozača srećnijim, budnijim, a čak bi mogao da ima i zdravstvene prednosti, piše N1.

Pre testiranja, meren je stil vožnje svakog ispitanika pomoću aplikacije Driver Stress Inventory, kako bi se videlo jesu li predisponirani na agresiju za volanom i jesu li uživali u samoj vožnji.

Kad je krov bio spušten, svi su vozači doživeli značajan porast od najmanje 6 posto u “Hedonskom tonu”, merilu sreće. Najveći uticaj osetili su agresivniji vozači, za koje je zabeleženo da su doživeli poboljšanje raspoloženja od 20 posto – više nego dvostruko nego kod manje agresivnih vozača.

Vožnja sa spuštenim krovom nije samo pojačala pozitivne emocije, već je uzrokovala smanjenje varijabilnosti otkucaja srca (HRV – pokazatelj stresa) za do trećinu (32 posto), što sugeriše da vozači imaju veći kontakt s okolinom dok voze.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar