U trendu

Vozači, oprez: Ako vam se upali ova lampica, odmah zaustavite automobil (foto)

Sve je više i više lampica na instrument tabli i normalan vozač često ima problema da zna šta predstavlja koja lampica. Prva prirodna reakcija na pojavu nekog od svetlećih i uglavnom grafičkih simbola na centralnoj konzoli bi bila, panika.

Iako ima veliki broj lampica, da biste se lakše snašli, postoje tri osnovne boje po kojima možete da prepoznate osnovu problema, a te boje su: crvena, žuta / narandžasta i zelena / plava.

Crvena boja ukazuje na potencijalno ozbiljan problem ili pitanje sigurnosti. Crvena mogu ukazivati i važan podsetnik. Žuta / narandžasta znači da nešto treba da se servisira ili popraviti uskoro. Ako treperi, važno je da kontaktirate svog prodavca ili servisera. Zelene / plave vam govori samo da sistem uključen ili radi, prenosi Srbija danas.

Najopasnija crvena lampica je lampica za nedostatak ulja, kada vam se ona upali, potrebno je odmah da ugasite automobil i proverite nivo ulja. Ta lampica izgleda ovako:

Takođe, jedna od osnovnih lampica je ona s prikazom akumulatora, koja može da signalizira na više grešaka povezanih s električnim kontaktima u sistemu, od alternatora do akumulatora, kao i na sam akumulator. Ukoliko vam se pojavi lampica u obliku automobila s mehaničarskim ključem, nema razloga za paniku, već vas samo obaveštava da ćete vrlo brzo morati da obavite redovan servis.  Jedna od lampica koja vam ukazuje na skoru posetu servisu je svakako ona za istrošenost kočnica, pa ćete morati da promenite diskove pločica.

Na kraju, veoma je važna i crvena lampica sa oznakom ABS. Svrha ABS senzora je da spreči blokiranje kočnica, pa samim time povećava bezbednost u automobilu. Vrlo često se na senzorima znaju nakupiti naslage prljavštine, ali kako biste tačno proverili u čemu je suština problema, najbolje je da posetite servis.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (3)