U trendu

Vozilo za sve puteve i terene: Nissan X-trail

Novo sportsko-terensko vozilo koje pripada kategoriji u svetu poznatoj po skraćenici SUV (Sport Utility Vehicle) nedavno je lansirala japanska kompanija Nissan. Ono pripada seriji Nissan-ovih automobila ove vrste lansiranih 2000. godine pod nazivom X-Trail. Nissan, koji zauzima treće mesto po proizvodnji automobila u Japanu, pokušaće da se novim vozilom izbori s ozbiljnom konkurencijom drugih proizvođača i privuče što više kupaca na matičnom tržištu.
Prva generacija Nissan X-Trail iz 2000. godine napravljena je na takozvanoj FF-S platformi, a pojavila se na tržištu gotovo istovremeno sa sportsko-terenskim vozilima drugih proizvođača (Ford Escape, Mazda Tribute, Hyundai Santa Fe, GM Pontiac Aztec). Nova, druga generacija X-Trail najpre je predstavljena u martu ove godine na Sajmu automobila u Ženevi. Zatim se u junu ovaj model pojavio na evropskom tržištu, a početkom avgusta i na japanskom. Istovremeno se pripremaju modeli i za druga tržišta u svetu. Biće ponuđena u četiri boje – crvenoj, plavoj, crnoj i u boji ćilibara.
Novi Nissan X-Trail je potpuno promenjenog dizajna u odnosu na svog prethodnika. Povećane su mu dužina, širina i prostor u unutrašnjosti (oko zadnjih sedišta) i prtljažniku, pa su ukupne dimenzije novog vozila 4,63 x 1,75 metara. Na taj način je ostvarena solidna udobnost koja se može očekivati kod sportsko-terenskog vozila, a vozilo je potpuno prilagođeno vožnji na svim putevima i manje prohodnim terenima. Opremljen je i svim potrebnim „sitnicama“ (priborom) neophodnim za snalaženje na otvorenom prostoru (na primer, pri izletima u prirodu).
Kada su u pitanju motori kao pogonska snaga ovog vozila, ponuda nove generacije Nissan X-Trail je vrlo bogata. Ponuđeni su motori zapremine 2 i 2,5 litara s manuelnom šestostepenom i automatskom transmisijom. Primenjen je takozvani 4 x 4 pogon na sva četiri točka, što mu omogućava odličnu pokretljivost i prilagođavanje kretanju na neravnim terenima. Svakako treba pomenuti i kvalitetan elektronski sistem upravljanja i navigacije sa Nissan-ovim navigacionim sistemom CARWINGS (s hard diskom), inteligentnim sistemom Key System, Bluetooth priključkom za mobilni telefon i monitorom za prikazivanje svih značajnih informacija pri vožnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)