U trendu

Vožnja motocikla – ili pokušaj samoubistva? (2)

Ako želite da budete siguran vozač motocikla, morate biti sposobni da unapred predvidite opasne situacije. To znači da se ne koncentrišete isključivo na saobraćaj ispred sebe ili putanju kojom nameravate da izvedete manevar nego da isto toliko pažnje posvećujete vozilima koja su iza vas, kao i vozačima oko sebe.
U poslednje vreme vozači u gradskim gužvama sve ređe signaliziraju pokazivačima pravca promenu smera, što može biti posebno opasno za vozača motocikla u fazi preticanja. Ipak, ako obratite dovoljno pažnje na vozila oko sebe, primetićete nameru drugih vozača već po kretanju njihovih vozila i približavanju vašoj traci. Trudite se da se u vožnji što više otkrivate ostalim učesnicima u saobraćaju. Na vožnju motorom donekle možete da gledate kao na fudbalsku utakmicu: što se više otkrivate, veće su šanse da dobijete loptu, to jest da ne nastradate zbog nepažljivih vozača, jer vas nisu ni videli.
Primećujte vozače koji razgovaraju mobilnim telefonom i one koji vas zbog glasne muzike koja tutnji kroz zatvorene prozore i vrata sigurno neće čuti. Iako sve ovo može da zvuči izuzetno komplikovano, stvar je prakse i koncentracije. U stvari, najsigurniji ćete biti ako za ostale učesnike u saobraćaju mislite da su potpuno slepi. Nikada se nemojte pouzdati u drugog vozača i verovati da vas on vidi. Vozač motocikla koji prilikom paljenja svog motora zna da za njega ne važe ista saobraćajna pravila kao i za ostale učesnike u saobraćaju siguran je vozač. Pri tome se ne misli na kršenje pravila saobraćaja prebrzom vožnjom, već uopšteno na pravila prednosti i njenog oduzimanja. Naime, vozači motocikla često stradaju zbog nemarnih vozača koji, kada su motociklisti u pitanju, ne poštuju pravila prednosti. Najčešće svoje nepoštovanje propisa opravdavaju onom standardnom rečenicom: "Nisam ga video", što nije nikakva uteha kad vam je motocikl u delovima, a vi na nosilima na putu za traumatološko odeljenje.
Treba pomenuti i česte nesreće na semaforima zbog već standardne sklonosti motorista da se guraju kroz automobilske kolone. Letnje vrućine mnoge vozače nateraju na spuštanje prozora i izbacivanje lakta kroz prozor. Postoje i oni koji zbog nesnosnih vrućina na semaforu otvore vrata. Pripazite da ne završite u njihovim vratima. Izbegavajte vožnju u susret ili kontra suncu, kao i vožnju noću, kada su šanse da vas zakači neki umorni ili pijani vozač daleko veće.
Na kraju, nipošto nemojte da zaboravite da nosite svu sigurnosnu opremu, bez obzira na interval vožnje ili vremenske uslove. Oprema je tu da vam u slučaju nesreće spase život. Iako je u teškim jaknama i odelima sa štitnicima i s kacigom na glavi u letnjim danima neizdrživo vruće, verujte, to je daleko manje nesnosno od zavoja i gipsa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.