U trendu

Vrata od automobila uvek otvarajte DESNOM rukom, evo i zašto (video)

Kada izlazi iz automobila, gotovo svaki vozač vrata otvara levom rukom. To nikako nije dobra ideja jer može biti opasno po život. Nakon što parkirate automobil uz put, okrenite se i otvorite vrata desnom rukom. Na taj način ćete okrenuti glavu prema nazad i na vreme videti prolazi li kraj vas biciklista ili motociklista pa bi ga otvaranjem vrata mogli srušiti, ili možda drugo vozilo koje će vam otkinuti vrata, a možda vas i povrediti.

To se događa češće nego što mislimo. Na primer, biciklista ne može znati da će vozač baš u tom trenutku izaći iz vozila, a vozač ne gleda šta se događa na putu već automatski levom rukom hvata ručicu na vratima i otvara ih. Tu se radi o sekundama koje mogu značiti život ili smrt.

Otvaranje vrata desnom rukom u stvari prisiljava vozača da okrene gornji dio tela, a tada se puno veći deo puta nađe u njegovom vidokrugu U Holandiji vozači paze na te stvari pa puno češće koriste desnu ruku.

Sve je stvar navike i toga da nam neko ukaže na potencijalni problem o kojem do tada možda nismo ni razmišljali, piše CountryLiving.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.