Zašto je bitno da imate sve četiri zimske gume, a ne samo dve?

U opštoj oskudici novca i sve većim troškovima posedovanja i održavanja automobila, vozači su primorani da se snalaze na razne načine kako bi zadovoljili zakonske norme i osnovno održavanje vozila. Jedan od tipičnih načina „uštede“ je svakako korišćenje kombinacije zimsko-letnih pneumatika na vozilu.

Druga, ništa bolja opcija je dokupljivanje samo jednog para novih zimskih pneumatika dok se za drugi par biraju oni manje istrošeni ili čak polovni. Možemo reći – smrtonosna kombinacija koja je ubitačnija od upotrebe letnih guma tokom zime.

Ovde se radi o prostim zakonima fizike pre svega. Ukoliko pođemo od pretpostavke da nova zimska guma ima bolju trakciju i prijanjanje od letne ili one istrošene, onda je nesporno da se na različitim osovinama javljaju i različite sile. Ukoliko se na automobil postave nove zimske gume na prednje točkove koji su mahom i pogonski, a na zadnjim točkovima ostavimo letne ili zimske istrošene gume, vozač može biti u velikom problemu, prenosi Avaz.

U takvoj kombinaciji različitih pneumatika prilikom iznenadne promene pravca moguća su iznenađenja. Nove zimske gume se „drže“ za podlogu dok je trakcija zadnjih značajno manja. Naravno, zbog zadnje osovine proklizavanje je neminovno, kao i gubitak kontrole nad vozilom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.