U trendu

Zašto je VAŽNO da zimske gume što pre zamenite letnjim?

Jedan od razloga je što zamena zimskih guma smanjuje rizik od saobraćajnih udesa. Zašto je još važno da zimske gume što pre zamenite letnjim?

Letnji pneumatici najbolje performanse daju na temperaturama iznad sedam stepeni, a zimski ispod, pa, kako kaže, ukoliko vozači ne zamene pneumatike, potrošiće ih i neće moći da ih koriste u narednoj sezoni.

Zamena zimskih guma letnjim nije obavezna, ali se savetuje vozačima da to učine jer se na taj način smanjuje rizik od saobraćajnih nezgoda u gradskim uslovima, rekao je za Tanjug Milan Tešić, zamenik direktora Agencije za bezbednost saobraćaja.

Tešić podseća da važeći zakoni u našoj zemlji propisuju da su zimske gume na automobilima bile obavezne do 1. aprila.

– Kada je toplije vreme, zimski pneumatici se mnogo brže troše i zbog toga svi vozači koji ih koriste u letnjem periodu, neće uštedeti novac ukoliko ih ne zamene letnjim – rekao je Tešić za Tanjug.

Letnji pneumatici najbolje performanse daju na temperaturama iznad sedam stepeni, a zimski ispod, pa, kako kaže, ukoliko vozači ne zamene pneumatike, potrošiće ih i neće moći da ih koriste u narednoj sezoni.

– Zimski pneumatici ne mogu da obezbede najbolje performanse kada je u posredi dužina zaustavnog puta i protočnost vode između gume i kolovoza u letnjim uslovima – objasnio je direktor Agencije za bezbednost saobraćaja.

Tešić je dodao da su letnje gume napravljene tako da obezbeđuju mnogo bolju protočnost vode što doprinosi kraćem zaustavnom putu i tada se manje događaju saobraćajne nezgode, posebno u gradskim uslovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)