U trendu

„Zeleni“ automobili – ko će preuzeti tržište? (1)

Trka svetskih automobilskih kompanija da proizvedu što ekonomičiji automobil ušla je u veoma napetu fazu kada je američki Dženeral motors (GM) objavio da će njegovo novo vozilo na hibridni pogon imati potrošnju manju od dva i po litra na sto kilometara, a nemačka vlada obelodanila informaciju da će uložiti više stotina miliona evra u razvoj elektroautomobila. Eksperti veruju da je obnovljeno interesovanje za superekonomična vozila otvorilo ogromne mogućnosti za proizvođače kola, koji se nalaze u najvećoj krizi od Drugog svetskog rata, a pri tom je jedna mala kompanija iz Kolorada – Coda, uverena da će moći da se uključi u tu trku s gigantskim proizvođačima.
Razvoj električnog automobila postao je jedan od prioriteta Nemačke i vlada u Berlinu u razvoj tih projekata namerava da uloži pola milijarde evra. List "Vestfalen blat" piše da "elektromobili imaju budućnost, pre svega u gradskom saobraćaju" i da o tome postoji opšta saglasnost. Nemačka vlada je odlučila da za podsticanje razvoja nove tehnologije izdvoji pola milijarde evra, a novac će biti iskorišćen pre svega za rad na ključnom elementu elektromobila, bateriji. Cilj je da do 2020. godine na putevima bude najmanje milion električnih vozila, a kupci prvih stotinu hiljada takođe će dobiti subvencije.
U nekim gradovima u probnoj vožnji su prvi elektromobili – Mercedes Benz-ov model Smart, BMW-ov Mini i Mitsubishi-jev auto i-Miev, kako bi se prikupila iskustva u izdržljivosti baterija, neophodnoj infrastrukturi i potrebama korisnika. Međutim, pre 2015. ne bi trebalo očekivati serijsku proizvodnju električnih automobila. Osnovni problem i dalje su baterije koje bi omogućile da vozilo pređe najmanje 120-140 kilometara, a nije rešeno ni pitanje mesta na kojima bi se baterije punile.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.