U trendu

Zimske gume za sigurniju vožnju (2)

Prebacivanje na zimske gume takođe znači da se letnje gume moraju sigurno odložiti do proleća. Većina vulkanizera i prodavaca guma nudi mogućnost čuvanja vaših guma kao deo dodatne usluge. Kao profesionalci u tom području, prodavci i servisni centri su stručni i za čuvanje guma. Oni će često očistiti i proveriti gume, pa ih i pravilno sačuvati do ponovne ugradnje na proleće.
Vozači koji se ipak odluče da čuvaju svoje letnje gume kod kuće, trebalo bi da urade sledeće kako bi osigurali da njihove gume ostanu u vrhunskoj formi posle hladnih meseci. Pre odlaganja guma potrebno je proveriti da li na gumama ima oštećenja. Potražite moguća naprsnuća u profilu gume ili na bočnim stranicama. Bilo bi dobro označiti položaj guma na automobilu, zadnja leva i desna, prednja leva i desna. Time je ostavljena mogućnost da se na proleće može rotirati njihov položaj, to jest zameniti pozicija prednjih i zadnjih guma, kako biste omogućili njihovo podjednako trošenje.
Gume odložite na hladno, suvo i tamno mesto, gde neće biti izložene ulju, benzinu ili mazivima, i dozvolite da preostala vlaga iz guma ispari. Pre odlaganja povećajte pritisak u gumama za 0,2 bara, a ako su gume postavljene na felne, čuvajte ih u vodoravnom položaju. Ukoliko su skinute s felni, čuvajte ih uspravno. Kada kupuju gume, kupci su često zbunjeni. Uobičajeno je mišljenje da oznaka M+S bezuslovno označava zimsku gumu, ali to nije istina. M+S je oznaka namene i znači mud-snow, to jest blato i sneg. To nije prava zimska guma, jer može biti i guma za terence, to jest vožnju van asfaltiranih saobraćajnica.
Prava zimska guma može se prepoznati po simbolu snežne pahuljice i grubom uzorku gazne površine. Ovo služi za bolje prijanjanje uz sneg, dok letnje gume s glatkom gaznom površinom proklizavaju. Gume za sva godišnja doba su one koje na gaznoj površini imaju kombinaciju grubog i glatkog uzorka. Zimske gume se prave od posebne smese s dodatim silikonom, čime su prilagođene niskim temperaturama, dok letnje gube svojstva već od 7 stepeni Celzijusa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)