U trendu

Znate li čemu služi POLUGA na unutrašnjem retrovizoru u automobilu?

Većina ljudi ne zna sve karakteristike svog automobila, tako ni za šta služi poluga na retrovizoru. Ona služi za dan/noć vožnju, odnosno za to da vozača noću ne bi zaslepila svetla koja se nalaze iza njega.

Istruktori vožnje objašnjavaju kako zapravo funkcioniše: Tokom noćne vožnje može se dogoditi da vas zaslepe jaka svetla vozila koja dolazi ili se vozi iza vas. Na donjem delu retrovizora postoji poluga koju povučete ili gurnete te tako pomerite svoje ogledalo gore ili dole, kako vam jaka svetla ne bi smetala. Kada polugu vratite na prvobitni položaj i retrovizor se vraća na identičan položaj.

Takođe, podsećaju da se spoljašnji i unutrašnji retrovizori nameštaju tek kada je vozačevo sedište namešteno najugodnije za vožnju.

Napominju i da pripazite da tokom nameštanja retrovizora, pazite da ga ne umrljate prstima kako bi vidljivost bila što bolja.

Upravo unutrašnji retrovizor najrealnije prikazuje objekte. Spoljašnji levi retrovizor prikazuje objekte dalje nego što jesu, dok spoljašnji desni retrovizor pokazuje objekte još udaljenije, nego što to radi levi retrovizor.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar