Znate li da nasloni za glavu u svakom automobilu imaju skrivenu funkciju? Evo o čemu je reč

Nasloni za glavu su ugrađeni u sve automobile, ali ono što mnogi vozači ne shvataju je da imaju i bezbednosnu funkciju i pomažu u podršci vratu u slučaju sudara, piše Miror. Ovo može sprečiti povredu osnove vrata i ublažiti posledice trzajne povrede.

Međutim, stručnjaci Swansway Motor Group-a tvrde da postoji još jedan razlog za korišćenje naslona za glavu kojeg „mnogi vozači možda nisu svesni“.

Iako nije dizajniran iz tog razloga, šefovi automobilskih kompanija tvrde da bi naslon za glavu mogao da se koristi kao uređaj za bekstvo u hitnim slučajevima. Stručnjaci kažu da neka vozila imaju odvojive naslone za glavu koji mogu pomoći vozačima i putnicima da razbiju prozore da pobegnu iz vozila ako ne mogu da izađu.

Portparol Swansway Motor Group-a je rekao: „Iako može izgledati čudno da se naslon za glavu može potpuno ukloniti sa sedišta, važno je da vozači i njihovi putnici budu svesni njegove upotrebe koja može da spase živote. Većina naslona za glavu može se lako ukloniti pritiskom na dugme na dnu i izvlačenjem naslona za glavu iz sedišta.”

Da li ste znali da sedišta imaju i ovu funkciju?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.