U trendu

Znate li koliko često treba prati automobil zimi? Evo šta kažu stručnjaci, iznenadiće vas

Hladno i vlažno vreme nije najbolje vreme za pranje automobila, ali to ne znači da mu ne biste trebali pokloniti malo pažnje u hladnijim mesecima.

Redovno održavanje vitalnih delova automobila poput promene ulja, provere tečnosti i filtera vazduha, ali i redovno pranje automobila čuvaće vrednost vašeg ljubimca.

Prema savetima nemačkog ADAC-a (nemački automobilski klub), u zimskim mesecima automobil treba prati jednako često kao i u letnjim. Dakle, perite ga prema vlastitoj percepciji čistoće, odnosno kada imate osećaj da je vreme za pranje.

Iako se nameće teza da je automobil zbog mokrih puteva i soli zimi skloniji koroziji, to je istina samo u slučaju već prethodno oštećenih delova. Novi i očuvani automobili bez problema odbijaju napade prljavštine.

Postoji li opasnost od pranja automobila zimi?

Da, postoji, posebno pri ekstremnim temperaturama od minus 10 i niže, jer tada topla voda „udara“ u delove automobila koji su upravo bili izloženi ledenoj hladnoći. Iako gumenim i plastičnim delovima neće biti ništa, prethodno oštećene ili ponovo ofarbane lakirane površine mogle bi stradati.

I za kraj, važna preporuka vozačima: pre ulaska u auto-perionicu uklonite sve ostatke snega i leda jer ih četke mogu povući poput brus-papira preko karoserije i napraviti vidljivu štetu.

(Kurir.rs/ Jutarnji list)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar