U trendu

Znate li šta je sve zabranjeno u Nemačkoj? Neke stvari bi mogle da vas iznenade

Kada sunce sija leti, mnogi vozači se okreću naočarima za sunce kako bi osigurali bolju vidljivost, ali ova navika neke vozače može skupo koštati.

Bezbedna vožnja sa naočarima za sunce

Nepravilna upotreba sunčanih naočara u automobilu ne samo da može oštetiti vaš vid, već može dovesti i do novčanih kazni, ako se nalazite u Nemačkoj, piše časopis Feniks.

Nošenje naočara za sunce tokom vožnje je generalno dozvoljeno, pa čak i preporučljivo u mnogim situacijama.

Međutim, postoje određeni kriterijumi koji moraju biti ispunjeni da bi naočare za sunce bile pogodne za upotrebu u saobraćaju. Koje – pročitajte u nastavku.

Nivo nijanse: Sunčane naočare treba da imaju maksimalnu nijansu kategorije 3, što odgovara propuštanju svetlosti od 8 do 18 procenata. Ova nijansa štiti oči od zaslepljujuće svetlosti bez zamućenja vida.

Vid: Ako imate loš vid, naočare za sunce moraju imati odgovarajuću korekciju. Bez ovog prilagođavanja postoji rizik od kazne do 25 evra, jer se to smatra kršenjem uslova za upravljanje automobilom.

Smanjenje odsjaja: Polarizovana sočiva su posebno korisna jer mogu da smanje odsjaj sa sjajnih površina kao što su mokri putevi ili druga vozila.

Prikaz boja: sočiva za naočare ne bi trebalo previše da iskrivljuju boje kako ne bi ometala prepoznavanje saobraćajnih signala i znakova.

Dizajn i uklapanje okvira: Okvir ne bi trebalo da bude preširok ili predebeo kako ne bi ograničavao periferni vid. Naočare treba da dobro pristaju i ne smeju da klize sa lica.

Kvalitet sočiva: Visokokvalitetna sočiva bez izobličenja su važna za jasan i oštar vid.

Usklađenost sa standardima: U EU naočare za sunce moraju ispunjavati standard EN ISO 12312-1 da bi se smatrale bezbednim.

Naočare za sunce u kolima predstavljaju rizik

Pored bezbedne upotrebe naočara, postoji još jedan, često zaboravljen rizik: rizik od požara.

Kako navode u vatrogasnoj službi, naočare ostavljene u automobilu mogu izazvati požar.

To je zbog takozvanog efekta gorućeg stakla, u kojem se sunčeva svetlost fokusira kroz zakrivljena sočiva naočara. Ako ovo koncentrisano zračenje udari u zapaljivi materijal, može izazvati požar.

Da naočare za sunce ne bi stvarale probleme, postoje korisni saveti koje svako može da usvoji.

Evo kako da zaobiđete moguću zabranu nošenja naočara za sunce u automobilu:

  • Koristite samo naočare odobrene za put i koje ispunjavaju gore navedene kriterijume.
  • Ne ostavljajte naočare za sunce na komandnoj tabli ili drugim pogodnim mestima u automobilu da biste izbegli efekat zapaljenog stakla.
  • Važno je da se informišete o zakonskim zahtevima kako bi vaše naočare ispunile neophodne standarde.
  • Ovim merama vozači takođe štite svoje vozilo i sebe od mogućih opasnosti. Dobro odabran par sunčanih naočara može leto u automobilu učiniti prijatnijim, a istovremeno i sigurnijim, pišu nemački mediji, a prenosi N1.info.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.