U trendu

Bonton poljupca: Ovako se ljubi u različitim krajevima sveta

Italijani su jedan od retkih evropskih naroda koji pri susretu pružaju levi obraz, dok se Amerikanci umesto poljupcem pozdravljaju zagrljajem… Ako ne poznajete pravila lepog ponašanja u stranoj zemlji, običan poljubac u obraz ili rukovanje sa novim prijateljima lako može da se pretvori u nespretno iskustvo.

Mnogi od nas su se našli u situaciji da umesto obraza poljube vrat ili dobiju prekorne poglede zbog ulaska u intimni prostor onih koji nisu navikli na takvo izražavanje bliskosti.

Da ne biste nekoga uvredili ili zabunom poljubili u usta, najbolje je da pustite da domaćin vodi, a vi sledite njegov primer.

U Kini je bolje da se uzdržite od ljubljenja i da prilikom pozdrava samo pružite ruku.

U Latinskoj Americi ljubljenje pri prvom susretu je uobičajeno, a u Argentini se u obraz ljube i muškarci.

Britanci, Nemci i Šveđani su nešto hladniji i zatvoreniji od stanovnika sa juga Evrope.

U zavisnosti od države, a negde i od grada, ljudi se ljube jednom, dva, a ponegde čak i osam puta, kao što je slučaj u Avganistanu. Tako se, na primer, u Sao Paolu ljubi dvaput, a u Rio de Žaneiru jednom.

U Egiptu se očekuju dva poljupca, dok su na periferiji uobičajena tri. Slično je i u Iranu, gde taj broj varira od jedan do tri.

Parižani to rade dva puta, dok se u Provansi ljubi tri puta.

Amerikanci se rukuju ili grle, a u Nemačkoj je zagrljaj češći nego poljubac u obraz. U većini zemalja se ljubi najpre sa desna, ali ne i u Italiji – gde važi „pravilo leve strane“, piše „Punkufer.hr“, a prenosi „B92“.

Da li zbog karmina za usne ili straha od zaraze nije poznato, ali u većini zemalja poljupci se daju „u vazduh“, fiktivno.

Ako ne znate gde ćete sa rukama, najbolje ih je nežno položiti na ramena osobe koju pozdravljate.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.