U trendu

Telefon – kada zvati, a kada ne

Telefon je jedno od najefikasnijih sredstava brze i lake komunikacije: druga osoba je s one strane žice, možda na drugom kraju Zemljine kugle, ali kao da je tu, ispred nas. To je sa izvesnog stanovišta i „perverzan“ način zadiranja u nečiji privatni život u bilo kojem trenutku. Zato je neophodno postaviti granicu između kulturne upotrebe telefona i one koja to nije.

Prva stvar je vreme telefoniranja. Sa osobama sa kojima imamo vrlo blizak odnos (mladić i devojka, članovi porodice, poslovni partneri itd.), ne postoje granice kada možemo zvati. Bilo koji od 24 časa je pogodan: ljubavni poziv u tri sata noću obično neće preterano uznemiriti vašu draganu: štaviše, mnogi više vole da se posluže telefonom u tišini noći, iz manje ili više romantičnih razloga. Za sve ostale, s obzirom na ritam života u našim gradovima, postoji već usvojena granica: pre 9.30 ujutro ne bi trebalo zvati.

Isto tako ne treba telefonirati posle 22.00: mogli bismo alarmirati osobu koju zovemo, ili se čak u bliskim odnosima naš postupak može protumačiti kao neprijatan oblik kontrole („Kako to da te nema?“).

U slučaju da telefoniramo u drugu državu ili na drugi kontinent, pre nego što okrenete broj, razmislite o razlici u vremenu: ako je kod vas podne, može se desiti da je onaj drugi već utonuo u san.

Poslednja napomena o vremenu zvanja bila bi da ne telefoniramo u vreme obroka, iako ovde problematika postaje složena: ako je tačno da ne treba gnjaviti druge u vreme ručka ili večere, isto tako je tačno i to da se neke osobe mogu naći samo tada.

Kada ručamo, dakle, a ne želimo da izgubimo neki možda važan telefonski poziv u to vreme, možemo ostaviti uključenu telefonsku sekretaricu sa preciznom porukom („Kod kuće smo, ali trenutno nismo u mogućnosti da vam odgovorimo: molimo ostavite poruku, pozvaćemo vas za sat vremena“).

Ako želite direktnu komunikaciju po svaku cenu, treba da usvojite naviku, bilo koga da zovete, da odmah pitate da li ta osoba može i želi u tom trenutku da priča. Na taj način ostavićete utisak osobe koja poštuje tuđi mir i ne želi da stavi u neugodnu situaciju drugoga koji u tom trenutku ima suprotan problem – da vas ljubazno odbije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.