Evo kako nekoga uhvatiti u laži

Lakše je razotkriti prosečnog lažljivca dok je kod onih „pokerskog lica“ to malo teže, ali nije nemoguće. Ako želite da uhvatite nekoga u laži, trebalo bi da obratite pažnju na ove stvari:

  • Ton glasa – biće drugačiji nego inače. U nekim slučajevima se onome ko izgovori laž ton glasa povisi, u manje slučajeva je dublji. U svakom slučaju nije isti kao kod pričanja istine.
  • Suzdržanost – lažljivac često koristi reči poput „ja mislim“, verujem“, „po mom saznanju“ ili „neka vrsta“. Na taj način pokušavaju što veći deo da izmišljene priče drže nejasnim.
  • Oklevanje – nakon što mu se postavi pitanje, onome ko ne govori istinu trebaće nekoliko trenutaka da smisli odgovor.
  • Ublažavanje – koristiće „mekši jezik“ odnosno pokušaće da ublaži samu težinu krađe. Na primer, umesto da kaže „Nisam ukrao torbu“, reći će „Nisam uzeo torbu“.
  • Negativne emocije – lažljivac će izgovarati reči kao što su mržnja, isprazno i tužno, a na taj način podsvesno iskazuju svoju krivicu.
  • Hrpa informacija – da bi žrtvu uverio u svoju laž, lažljivac će izmišljotinu nadopunjavati raznim izmišljenim detaljima, npr. o tome šta se dogodilo.
  • Neutralnost – izbegavaće zamenice „ja“ ili „mi“ kao da nemaju veze sa onim što se događa ni sa ljudima koji su u to upleteni.
  • Mešaju sitne detalje – ljudi koji govore istinu imaju jasnu sliku o tome šta se dogodilo, ali lažljivci nemaju i lako se pogube u sitnim detaljima svoje izmišljene priče. Kažu jedno, a potom nešto sasvim drugo jer se ne sećaju šta su prvi put rekli.

Laž je moguće prepoznati i po još nekim stvarima

Pomakne li neko naglo glavu nakon postavljenog pitanja, kao da se trzao, lako je moguće da je nešto slagao. U trenutku izgovaranja laži disanje se menja i postaje duboko jer srce brže kuca i nedostaje im kiseonika. Neprirodno mirovanje – držanje kao kip, takođe, otkriva da neko laže jer to pokazuje kako nije opušten.

Dodirivanje nosa ili usta još je jedan znak da neko moguće zaobilazi istinu kao i premeštanje s noge na nogu, ali to može da znači i da se neko dosađuje (što opet može da bude vrsta laganja jer se pretvara da ga nešto zanima, a nije tako). I zurenje nekome u oči bez treptanja može razotkriti okorelog lažljivca dok amateri izbegavaju da pogledaju onoga kome lažu u oči, otkriva Health24.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.