U trendu

Bebe koje se često bude noću su pametnije – evo i zbog čega

Naučnici su uočili vezu između vrlo visokog nivoa intelektualnih veština i nespavanja tokom noći. Bebe koje se često bude noću su pametnije, evo i zbog čega.

Roditeljima koji stalno moraju da se bude noću zbog plača svoje bebe zasigurno je veoma naporno.

Međutim, možda treba da odahnete jer su naučnici došli do interesantnih zaključaka – istraživanje je pokazalo da su bebe koje se često bude noću pametnije.

Prema mišljenju Petera Fleminga, prosefora zdravlja novorođenčada i razvojne psihologije na Univerzitetu u Bristolu, postoji veza između vrlo visokog nivoa razvojnih i intelektualnih dostignuća i nespavanja tokom noći.

– Novorođenčad biološki ne može da spava duže vreme. Jednostavno, to nije dobro za njih i nema apsolutno nikakvih dokaza da beba ima koristi od dužeg i doslednog spavanja.

To možda nije ono što bi većina roditelja želela da čuje – kaže on.

Dalje objašnjava ciklus spavanja odojčadi.

– Uobičajeno, bebe vole da spavaju tokom dana, a od 18 sati do ponoći vreme je kada najviše žele da ostanu budne.

Zapravo, biološki je to velika prednost jer će u to doba dana imati više pažnje od svojih roditelja nego u bilo koje drugo doba dana. S biološke tačke gledišta ono što beba radi je sasvim normalno i razumno, ali se ponekad ne uklapa u naša očekivanja 21. veka.

Nekoliko drugih istraživanja pokazala su da ako se beba budi u toku noći i roditelji su uvek tu za nju da zadovolje sve njene potrebe, beba će kasnije u životu odrasti u osobu manje sklonu depresiji, te s većom sklonošću ka empatiji, samokontroli, boljim kognitivnim veštinama, te boljem nivou svesti.

Koliko deca treba da spavaju?
Američka akdemija za medicinu spavanja navodi da postoji preporučena količina sna (uključujući i dremanje) za decu po dobi:

Odojčad od 4 meseca do 12 meseci – 12 do 16 sati na dan

Deca od 1 do 2 godine – 11 do 14 sati na dan

Deca od 3 do 5 godina – 10 do 13 sati dnevno

Deca od 6 do 12 godina – 9 do 12 sati

Američka akademija za medicinu spavanja tvrdi da adekvatan san koristi deci emocionalni i fizički, te pomaže u poboljšanju njihove pažnje, pamćenja i veštine učenja.

Profesor Fleming je dodao da bi bebe trebalo da ostanu blizu svojih roditelja sve vreme, čak i tokom spavanja.

– Ako se vratimo u evolucijsku istoriju ljudi, bebe su sve svoje vreme provodile u bliskom i kontrinuiranom kontaktu sa svojom mamom.

Spavaju kada treba da spavaju, a budne su kada treba da budu budne, ali su stalno s majkom i to olakšava dojenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar