Bežanje sa časova roditelji plaćaju najmanje 110 evra

Nova školska godina u Austriji donela je izvesne novine za đake, pre svega kazne za bežanje iz škole, dok će đaci prvaci koji ne znaju dovoljno nemački da bi pratili nastavu, morati da pohađaju nove „razrede nemačkog jezika“.

Ukupno će od ove jeseni biti uspostavljeno oko 700 odeljenja nemačkog jezika širom zemlje, a cilj tih odeljenja je da mališani najpre nauče nemački kako bi mogli da pohađaju normalnu nastavu sa svojim vršnjacima.

U tim razredima imaće poseban program od 15 do 20 sati učenja nemačkog, dok će zajedno sa ostatkom razreda pohađati nastavu crtanja, muzičkog, fizičkog.

Nakon svakog tromesečja proveravaće se znanje nemačkog i oni će, ako ispune uslove standardizovanog testa, koji još nije izrađen, biti prebačeni u normalne razrede ili će dalje nastaviti, a najduže moguće da pohađaju zasebnu nastavu nemačkog je četiri tromesečja.

Od ove školske godine pooštravaju se kazne za bežanje iz škole, tako da će đaci koji neopravdano budu izostali sa nastave četiri puna dana biti prijavljeni nadležnim opštinskim vlastima, a roditelje čeka kazna od najmanje 110 evra.

Pored toga, i kod najmanjeg nepoštovanja obaveze pohađanja škole direktori i nastavnici imaju mogućnost da preduzmu hitne mere, od razgovora sa roditeljima, do ukora.

Inače, ove školske godine upisano je u Austriji oko 85.100 đaka prvaka.

Organizacija „Folkshilfe“ izračunala je da dete košta roditelje mesečno 625 evra.

Materijalni troškovi po detetu iznose oko 300 evra –– 120 za stanovanje, 115 za hranu i oko 65 evra za odeću.

Do 200 evra mora da se izdvaja mesečno za obrazovanje. Dalje aktivnosti u slobodno vreme koštaju u proseku 95 evra mesečno, a 30 evra košta nega i zdravstvena briga.

To, kako navodi ta organizacija, znači da su troškovi daleko veći od onih koje vlada iznosi u javnost, kada razmišlja o merama štednje.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.