U trendu

Deca „zarđala” zbog loše ishrane i nedovoljno kretanja

Voćnu užinu zamenile su nezdrave grickalice, a vreme provedeno u prirodi uz fizičke aktivnosti skraćeno je u korist igrica na računaru. Keleraba mališanima izgleda manje privlačno od čipsa, a jabuke su gotovo potpuno pale u zaborav jer su im police pune čokoladica. Ovakav način života u najvažnijem periodu za razvoj deteta donosi pogubne posledice po zdravlje najmlađih. Koliko je stanje alarmantno najbolje pokazuju rezultati istraživanja u okviru projekta „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje” Centra za zdravlje, vežbanje i sportske nauke.

Ispitivanje sprovedeno na uzorku od 3.278 đaka iz 11 srednjih i 52 osnovne škole pokazalo je da su školarci potpuno „zarđali” – gotovo polovina njih ima problem da se stepenicama popne do drugog sprata, a više od 60 odsto njih živi potpuno pasivno – bez ikakvih fizičkih aktivnosti. Zabrinjavaju i podaci da 80 odsto dece ne unosi dovoljno povrća, preporučenu količinu voća jede tek svaki treći klinac i klinceza, a samo trećina dece konzumira dovoljno mesa i mlečnih proizvoda. Gotovo nijedan školarac ne jede dovoljno žitarica, a obroci 15 odsto njih sastoje se pretežno od masne hrane. Svako dete trebalo bi svakodnevno da ima 60 i više minuta umereno intenzivne fizičke aktivnosti: sporta, rekreacije, odlaska do škole ili igre. Većina njih sada ima mobilne telefone ili računare koji ih po ceo dan drže prikovane za stolicu.

Ovako loše navike najmlađeg dela naše populacije stvaraju potencijalne bolesnike od hipertenzije, dijabetesa, bolesti srca i krvotoka i različitih vrsta karcinoma u odraslom dobu.

Da bi naša deca bila zaista deca, treba menjati njihov stil života. I istraživači će dati svoj doprinos.

– Projekat „Načini pravi izbor za dugoročno zdravlje” pokušaće da vodičem za zdrave životne navike, koji će biti završen sredinom ove godine, svakom pojedincu da konkretan odgovor na pitanje kako da se ispravno hrani i adekvatno vežba – rekao je vođa projekta prof. dr Sergej Ostojić, ističući da je jedno od dugoročnih rešenja uvođenje edukacije o ispravnim životnim navikama u formalno obrazovanje.

Naredna faza istraživanja baviće se navikama odraslog stanovništva kojim će biti obuhvaćene kompanije i domovi za stare. Deo istraživačkih aktivnosti na ovom projektu Centra za zdravlje, vežbanje i sportske nauke podržala su ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i omladine i sporta, pokrajinski Sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost i kompanija „Koka-Kola” Srbija.

(Ana Vuković, Politika)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar