Dete rođeno u vreme praznika

Dete je radost kad god da se rodi, ili bi bar tako trebalo da bude. Međutim, povremeno se nađu osobe koje, možda, misle da bi dete trebalo da stigne u neki za sve zgodan trenutak, i postanu čak i nepristojni kad im saopštite da ćete roditi dete u vreme praznika.

I vi i vaš partner ste želeli dete, i bili ste presrećni kad ste zatrudneli. Izračunato vam je da termin porođaja pada negde u vreme praznika, što vam nimalo nije zasmetalo. Jeste, u to vreme je povećana gužva u gradu pa bi tu moglo da bude neprijatnosti oko nabavke svega neophodnog za novorođenče, i uopšte bi mogla da bude veća gužva zbog praznika… Ipak, samo nek se ono rodi, neka je živo i zdravo, i da konačno ugledate to toliko željeno bepče.

Na vašu žalost, ispada da vaše oduševljenje ne dele sve vama bliske osobe.
Svi vama bliski ljudi znaju da čekate bebu, i svi su pitali za termin porođaja. Neki su se dobronamerno našalili na račun toga što ćete baš na praznik dobiti bebu, što će možda jednog dana bebini prijatelji zaboravljati da joj čestitaju rođendan jer će misliti na praznike, ta vrsta bezazlenih šala. Drugi su izrazili zabrinutost zbog mogućih problema, a neki su delovali kao da im je potpuno bezvezno što će bebica biti baš tada rođena. Delovali su razočarano datumom, kao da to nešto njima kvari (valjda ne mogu da se u potpunosti usredsrede samo na slavljenje praznika, šta li – teške li tragedije, kao da dolazak novorođenčeta nije dodatni razlog za slavlje), moguće da je neko čak i delovao zgađeno. I vi tu nemate predstavu kako da odgovorite na neučtive i neraspoložene komentare.

Šta je njima? Da li misle da večno treba da ostanete u drugom stanju? Da ćete im pokvariti praznik porođajem? Da je trebalo da ranije završite s tim? Nije bitno – neučtivost teško da ikada može biti zaista prikladna, a otvorena neučtivost povodom rođenja deteta je neprihvatljiva.

Na sve takve neučtivosti, jedan je prikladan odgovor (ako nećete da odgovorite nepristojnošću, što bi bilo lepo izbeći). Taj odgovor je hladno: „Izvinite, nisam vas razumela?“. Ako smesta ne usledi izvinjenje zbog neprikladnog komentara, bez ikakve griže savesti i osećaja da ste nepristojni možete okončati razgovor.

I nastaviti da se radujete tome što ćete postati mama. Čestitamo!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.