Dve osobine krase najbolje roditelje: Imate li ih i vi?

Svako se trudi da bude najbolji roditelj i deci pruži svu ljubav tokom odrastanja, ali u tome neko uspe manje, a neko više, što se kasnije odrazi na to kavi ljudi deca postanu kada sazre.

Roditeljstvu najveću lepotu i snagu daje ljubav, ali kada je reč o vaspitavanju i disciplini, važno je da mame i tate i dalje budu svesni da prekoputa njih stoji mali čovek pun osećanja, malenog srca kojem je potrebno razumevanje.

Klinička psihološkinja Naden van der Linden otkriva da je kroz svoje iskustvo shvatila da najbolji roditelji poseduju dve sjajne karakterne osobine.

Kako psihološkinja smatra, zbog ovih osobina roditelja, njihova deca mogu odrasti u vaspitane, stabilne i srećne osobe. Evo koje dve osobine imaju najbolji roditelji:

1. Nisu skloni preteranom kritikovanju

Kako objašnjava psiholog, odlični roditelji nikada ne kritikuju dete zbog njegovih izbora, interesovanja ili ponašanja. Umesto toga, oni mu pokazuju kako da se ponaša smireno i sopstvenim primerom. Istraživanja su pokazala da preterano kritikovanje deteta može dovesti do negativnih posledica po njegovo mentalno zdravlje, a deca koja odrastaju uz takve roditelje sklonija su anksioznosti, depresiji i povlačenju, piše Index.

2. Podstiču interesovanja i ideje deteta

I pre rođenja deteta, mnogi roditelji imaju određene planove i ideje za njega, ali stvarnost je nešto drugačija. S obzirom da je dete ličnost sa svojim idejama i interesovanjima, psiholog otkriva da je odlika odličnih roditelja njihovo ohrabrenje. Važno je da decu podržite u onome što je njima značajno, da im date vetar u leđa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.