Istina je potpuno drugačija: Psiholog objasnio zašto deca često favorizuju jednog roditelja

Da li ste se ikada zapitali zašto deca ponekad favorizuju jednog roditelja?

Ako ste pomislili da je to zato što dete više voli mamu ili tatu, mogli biste se iznenaditi jer je istina potpuno drugačija.

Naime, deca, posebno ako su mlađa od pet godina, oslanjaju se na svoju porodicu da zadovolji svoje potrebe.

Favorizovanje jednog roditelja u odnosu na drugog nije lične prirode, kažu stručnjaci, već se zasniva isključivo na osnovnim obrascima preživljavanja.

Kako piše Tini Beans, kada dete jednom prepozna jednog roditelja kao „dostupnijeg” od drugog, pokušava da tako i ostane jer je njegova potreba za brigom i čvrstim, stabilnim odnosom presudna u tom slučaju.

Dete tako štiti i preferira odnos sa jednim od roditelja jer se pokazalo doslednijim u pružanju rezultata. Psiholog Sara Alperin se slaže sa ovim.

„Favoriziranje jednog roditelja nema apsolutno nikakve veze sa detetovim nedostatkom ljubavi prema drugom roditelju. Ovo je čisto oblik njegove sposobnosti da prepozna put najmanjeg otpora ka zadovoljavanju svojih osnovnih potreba. Mnogi roditelji su zabrinuti jer misle da ih dete ne voli ili da ima zamerku na njih, pa im je draži drugi roditelj, ali to nije tačno“, objašnjava Alperin.

„Ako ste roditelj čije vas dete ponekad odgurne, savetujem vam da ga ne krivite, već mu dajte do znanja da ste na raspolaganju ako mu na kraju zatrebate. Važno je da dete zna da poštujete njegov izbor i da ga volite, bez obzira na sve“, dodaje on.

Dakle, kada deca prepoznaju najpouzdaniji, najčvršći odnos sa jednim roditeljem, osloniće se na njega jer im je to u tom trenutku najjednostavnije rešenje.

Isto tako, psiholog naglašava da se favorizovanje često menja u zavisnosti od toga šta je detetu u svakom trenutku važno i šta ga zanima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.