U trendu

Jednu fatalnu grešku prave mnoge majke u vaspitanju sinova, tvrdio je čuveni psiholog

Neki dečaci nisu u stanju da pronađu pravu sreću izvan majčinog krila, jer ih majke ometaju na svaki mogući način. To je popularna Jungova teorija, a njene detalje donosimo u nastavku.

Muškarac-dete kompleks

Karl Gustav Jung, jedan od najpoznatijih švajcarskih psihologa i psihoanalitičara, doneo je zanimljiv zaključak o vaspitanju muške dece – istakao je da odgoj koji ne odgovara pravilnom razvoju deteta može dovesti do formiranja takozvanog muškarac-dete kompleksa. Na primer, ako otac maci ne pruža emocionalnu podršku i pažnju, ona ih može početi da traži u detetu, stvarajući tako dublju vezu nego što je to potrebno. Znači, majka može postati previše brižna i svojom pažnjom „ugušiti“ sina, vežući ga za sebe i onemogućavajući mu da se on reši osećaja zavisnosti od nje.

– I, evo čoveka koji stoji ispred vas, živi u prošlosti i pokušava da pobegne iz ovog hladnog i surovog sveta koji ne može da razume. Njegova majka je često pored njega, ne pokazujući ni najmanju zabrinutost zbog činjenice da je njen sin trebalo da odraste u muškarca, i ne čini ništa kako bi mu pomogla da odraste i ima svoju porodicu – napisao je Jung u knjizi “Moderna Jungova klinička praksa”, a prenosi Avaz.

Majčin uticaj

Zaključak je da dete tako kompulsivne majke jednostavno ne može da živi samo. Ona će stalno ispravljati sve njegove greške i u njegovo ime donositi sve važne životne odluke. Odnosno dokle god joj on to dopušta. Takvi muškarci teško se mogu osloboditi majčinog uticaja, jer su “paralizovani” osećajem da im mir i sreću mogu pružiti samo majke… Za takav “izdajnički čin” biće im potrebna hrabrost da sve stave na kocku, zaborave majku i prežive prekid sa svojom “prvom ljubavi”.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar