Kad dete ima povišenu temperaturu

Sa decom je uvek puno strahova: da im se nešto ne desi, da se ne razbole… Još kad su deca toliko mala da i ne umeju da kažu da im nije dobro, niti da kažu šta im je… Muka živa. Onda pomislite da, možda, ipak previše paničite, da vašem blago zarumenjenom mališanu nije ništa; ima samo malo povišenu temperaturu, ali inače ništa – ma, proći će to. Ukoliko ste još „žena od karijere“, sa privremenim zastojem u karijeri, jer ste rešile da podižete dete, a većina vaših prijateljica i dalje juri tempom koji posao nameće i nemaju sopstvenu decu, i od njih ćete verovatno čuti da samo previše paničite i da detetu sigurno nije ništa. Oprez!
Kod sasvim male dece (mlađe od četiri godine) nekoliko dana zaredom povišene temperature može da znači infekciju mokraćnih puteva (nešto što vam, sasvim moguće, u životu ne bi palo na pamet). Infekcija mokraćnih puteva kod odraslih uglavnom se iskazuje neprijatnim peckanjem i stalnim nagonom za mokrenjem (iako, zapravo, nemate šta da izbacite); povišena temperatura može da se javi, ali nije baš česta. Kod sasvim male dece, međutim, infekcija mokraćnih puteva iskazuje se blago povišenom temperaturom kao jedinim simptomom.
Dobra vest je da će, čim dete sa povišenom temperaturom bez drugih simptoma bolesti odvedete pedijatru, on sigurno posumnjati na infekciju mokraćnih puteva. Ono što se tada dešava jeste pregled urina; ako se u njemu otkrije veliki broj leukocita, pedijatar će prepisati terapiju.
U svakom slučaju, ako se desi da malo dete ima nekoliko dana zaredom povišenu temperaturu, a ne pokazuje nikakve znake prehlade, kijavice, kašlja, niti bilo šta što bi ličilo na znake bolesti, treba ga odvesti lekaru – za svaki slučaj. Ne brinite ako se povremeno osećate kao da previše paničite; to je sasvim u redu. Vi samo pazite na zdravlje jednog malog predivnog bića koje je u potpunosti zavisno od vas.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.