U trendu

Kako tip ličnosti majke utiče na dete

Roditelji vaspitavaju svoju decu na onaj način, za koji veruju da je najbolji. Međutim, vaspitanje treba prilagoditi detetu, jer nisu sva deca ista.

Uticaj majki
Prema rečima stručnjaka ne postoji pogrešan ni ispravan pristup vaspitanju.

Definisani su tipovi ličnosti majki i njihov uticaj na vaspitavanje deteta.

Perfekcionistički tip
Perfeksionista je tip koji želi da ima sve pod kontrolom. Ove majke postavljaju visoke ciljeve, svima. Njima nije stalo do tuđih saveta, ali im je važan utisak koji ostavljaju na druge.

Loša strana je što su deca ovih majki često sklona samokritici i ne pokazuju emocije baš tako lako, dok dobra strana leži u razvoju deteta u odgovornu odraslu osobu.

Najbolje drugarice
Ove mame se odnose prema deci kao prema sebi ravnima. Stručnjaci objašnjavaju da je ovde verovatno reč o strahu majke da će, ukoliko uđu u klasičnu ulogu, njihov bezbrižan život nestati. Negativna strana ovog odnosa leži u mogućnosti da se deca jednog dana osećaju manje voljeno i vredno.

Nepredvidive
Nepredvidive mame karkteriše česta promena raspoloženja, odnosno nervoza i anksioznost. Ove metode vaspitavanja variraju od trenutnog stanja i raspoloženja. One često svoje strahove prenose na decu, a deca mogu biti sklona depresiji ili napadima besa.

Ja!
Ove mame ne uvažavaju decu kao ličnosti. Naime, one su nesigurne i okrenute isključivo sebi. Deca mogu smatrati da je njihova dužnost da učine sve kako bi se majka osećala dobro, te su i kasnije u životu odana drugimi i sumnjaju u svoju sposobnost odlučivanja.

Naime, deca ovakvih majki često smatraju da je mišljenje majke najispravnije i najvažnije.

Potpune majke
Ovaj tip majčinstva je idealan. Naime, mame su emotivno uravnotežene i pomažu svojoj deci da se razviju na najbolji način i steknu nezavisnost. One ne teže ka savršenstvu, te će njihova deca kasnije u životu probleme i neuspehe doživljavati kao izazove

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.