U trendu

Nadahnuta čarolijom mašte: 6 bajkovitih imena za devojčice i dečake

U pretpraznično vreme svi sanjiviji, nežniji i prepušteni maštanjima. Bajke i priče idealno su zimsko štivo koje vam može poslužiti kao sjajna inspiracija za pronalaženje posebnog i čarobnog imena za vaše dete.

Donosimo vam deset prijedloga za muška i ženska imena nadahnuta junakinjama i junacima strane i domaće bajkovite proze.

Za devojčice

Alisa

Za ovo ime inspirisano glavnom junakinjom romana Luisa Kerola, govori se da je bilo pravo ime kartaške kraljice Didone, a pripisivala su mu se i značenja povezana s istinom i vernošću. Osim znatiželjnog lutanja i istraživanja u Zemlji Čuda, nosi i veliku snagu i kraljevsku moć.

Anastasija

Predivna ruska princeza proslavila je ovo ime čije je značenje povezano s uskrsnućem. Retko je, aristokratsko i posebno, a uprkos vezama s prolećnim praznicima, lepo će pristajati i zimskim bebama jer je priča o Ruskinji Anastasiji jedna od najdražih pustolovina koje volimo da gledao u hladnim danima.

Arijela

Odvažna, svestrana i razigrana Andersenova sirena nosi ime čija arapska i hebrejska etimologija upućuju na hrabru lavicu i brzu i spretnu gazelu. Dok je u engleskom jeziku Ariel žensko ime, u klasičnom je hebrejskom namenjeno muškarcima.

Estela

Osnova je ovoga imena latinska reč za zvezdu, stella. Puno je iskričavog sjaja i radosti, a nosi ga jedna od junakinja bajke o mačku u čizmama, Estella Maria.

Za dečake

Artur

Svima dobro poznata legenda o kralju koji se suprotstavlja silama zla te ih i nadvladava donosi snažno ime čije je značenje „moćni medved“. Omiljeno je u Velikoj Britaniji i Francuskoj.

Kai

Kratko i upečatljivo ime junaka Andersenove Snježne kraljice zapravo je multikulturalno, ali i univerzalno – na Havajima je, na primer, namenjeno devojčicama.

Roland

Manje poznata bajka braće Grim, originalnog naziva Sweetheart Roland, izvor je predloga imena koje odjekuje snažno i junački. Nemačkog je porekla, a znači slavan po zemlji.

(Zadovoljna.hr)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)