U trendu

Neželjene kritike vama bliskog deteta

Ima onih koji nemaju sopstvenu decu, ali su pravi eksperti za podizanje tuđe. Uvek imaju neki savet (za koji ih niko ne pita) i uvek imaju neki prigovor na ponašanje deteta, kao i na način na koji ga roditelji vaspitavaju i brinu o njemu.
Sad, ako se radi o nekome ko vam uporno daje nezatražene savete kako da budete bolja majka svom detetu, možete na tu osobu da zarežite da gleda svoja posla ili da je na koliko-toliko pristojan način zamolite to isto. Međutim, šta kada se radi o detetu koje je vama veoma drago, ali mu niste majka, a ni kritika ni neželjeno savetovanje se ne odvijaju u vašem domu?
Recimo, vaša sestra ima predivnu ćerkicu koju svi (vi, devojčicini roditelji i bake i deke) obožavate, pravo malo zlato, uz to vrlo lepo vaspitano dete. Malecka napravi i poneku grešku, ali ne može se ni očekivati od toliko malog deteta da se konstantno ponaša besprekorno. A prijateljica vaše sestre, koja sama nema dece, kao da očekuje upravo to, i tog anđelka od deteta ispravlja za svaku, pa i najmanju sitnicu, ništa joj nije dovoljno dobro i vašoj sestri večito daje uputstva kako da pravilno podiže svoje dete. Sve se to dešava u domu vaše sestre i povezano je s njenim detetom, tako da osećate da nemate po kom osnovu da kažete napadnoj sestrinoj prijateljici šta da uradi sa svojim savetima. Cela situacija vas nervira – dete je stvarno divno, vaša sestra je divna majka, i svi osim te prijateljice tako misle, ne radi se o tome da držite stranu sestri – a kao da ništa ne možete da učinite.
Šta učiniti a da to bude pristojno? U principu, u opisanoj situaciji bi na vašoj sestri bilo da reši problem – njeno su i dete i prijateljica. Međutim, možda ona nije sklona sukobima. Mogli biste da je posavetujete da prijateljici ljubazno kaže da je za dete jako zbunjujuće da je vaspitavaju po dva različita metoda, a pošto je ona tu majka, metod će morati da bude njen.
Ne ide? Onda biste i vi i ostali (bake, deke…) mogli da, nakon svake nezaslužene kritike prijateljice vaše sestre, devojčici šapnete da ne brine, da nije ništa loše uradila. Time ćete umiriti zbunjeno dete.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar