U trendu

Ovo je poruka koju svako stidljivo dete želi da čuje od roditelja

Ne postoje dva ista deteta. Neki su ekstroverti, neki introverti. Ali bez obzira na to, važno je da se osećaju bezbedno u svom okruženju i da znaju da ih roditelji vole takve kakve jesu. Dečji terapeut, Džesika Vander Vir, nedavno je na Instagramu podelila da je i ona bila stidljivo dete. Otkrila je jedan način na koji su joj roditelji pomogli da odraste i postane samopouzdana osoba.

„Kada sam bila dete, bila sam veoma stidljiva. Često sam se osećala nesigurno u većim grupama ili u javnom okruženju“, napisala je Vander Vir u objavi. Ona pominje kako su roditelji mogli da je nateraju da bude komunikativna, ali nisu.

Osim toga, osvrnula se na jednu stvar koju mnogi roditelji rade, a to su poređenja. „Moji roditelji su mogli da pokušaju da me promene i da mi kažu: ‘Samo treba da budeš otvoreniji kao tvoj brat’, ali nisu”, navela je ona.

Ona je podelila jednu rečenicu koju su njeni roditelji uspeli da je ohrabre: „Umesto toga, rekli bi mi: ‘Pametna si i u redu je da se odvojiš. Verujemo da ćeš znati kada budeš spremna da igraš.

Tvrdi da joj je to pomoglo da izađe iz zone komfora. Iako stidljivost ne nestaje preko noći, Vander Vir objašnjava kako je ova rečenica podigla njeno samopouzdanje. U objavi je napisala: „Ponekad sam mnogo pričala, a ponekad nisam uopšte, ali sam se uvek osećala sigurno“.

Zaključuje da su stidljiva deca često pogrešno shvaćena, a roditelji pokušavaju da im nametnu ekstrovertnost, što može negativno da utiče na njih, prenosi Index.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar