U trendu

Ovu frazu nikada ne bi smeli da kažete svojoj ćerki, tvrdi psiholog

Štetna poruka koju devojčice ne treba da čuju.

Odgajati decu, a posebno devojčice u današnjem društvu nije nimalo jednostavan zadatak. Svet, nažalost, ima mnogo zastarelih očekivanja od devojaka, od toga kako bi se trebalo da se ponašaju pa do toga kako bi trebalo da izgledaju. Upravo zbog toga roditeljima često nije nimalo lako da nauče svoje kćeri da budu srećne, zadovoljne i sigurne u sebe.

Da cela stvar bude još gora, dobronamerni roditelji često pribegavaju uobičajenim frazama kojima pokušavaju da objasne loše ponašanje ili podignu samopouzdanje svojih devojčica, a njima postižu upravo suprotno.

Kako objašnjava psiholog Lora Frojen, koja je i sama majka dve ćerke, te fraze zapravo mogu da naprave više štete nego koristi. Jednu od njih ističe kao posebno opasnu, a tiče se odnosa s dečacima. Ona kaže da mnogi ljudi koriste frazu “loš je prema tebi jer mu se sviđaš“, a ona zapravo može uzrokovati velike probleme.

Prema mišljenju psihologa, ovo je jedna od najštetnijih poruka koje roditelji mogu dati svojim ćerkama.

“Devojke moraju rano da nauče da, ako se ljudima sviđaju, treba ih tretirati s dostojanstvom i poštovanjem. Ako kažemo da je dečak ili mladić zao jer mu se sviđa, učimo svoju decu šta mogu očekivati ​​u budućim romantičnim vezama. Drugim rečima, roditelji tako daju do znanja ćerki kako je agresija dozvoljena i da predstavlja iskazivanje ljubavi, što je potpuno pogrešno“, upozorava Frojen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar