U trendu

Postoji pet tipova majki, proverite koji ste vi

Svaki se roditelj, a majke naročito, barem jednom zapitao kakav je prema svojoj deci i da li im svojim ponašanjem čini nešto negativno što će se kasnije još više odraziti na život potomaka. Pitanje je pre svega namenjeno deci, ali većina je premlada da bi na njih dala adekvatan odgovor.

Majka je prva osoba s kojom svi imaju kontakt, prvo u utrobi, a zatim u naručju. Ona je prva osoba koju volite pa je glavni agent vašeg emocionalnog razvoja. Sposobnost poistovećivanja s određenom karakterističnom vrstom majke može vam pomoći da se povežete sa svojom decom. Takođe, možete analizirati radi li se o tipu majke kakav ste zaista želeli da budete ili morate još da radite na sebi.

Kakva ste vi mama?

Stiven Polter, stručni psiholog za porodične odnose, u svojoj knjizi Nasledstvo majki: Uticaj njihovog emocionalnog nasleđa na naše živote, ističe pet kategorija koje, prema njegovim rečima, identifikuju većinu majki.

„Naše majke mogu biti naše prvo iskustvo ljubavi, ali u zavisnosti od njihovog ponašanja, mogu da nas učine zavisnim, anksioznim, ljutim ili depresivnim osobama. To su kvaliteti koje utiču na naš uspeh na poslu i u društvenim odnosima“, rekao je Polter.

Velika većina majki po karakteristikama prikazuje kombinaciju ovih pet kategorija, ali jedna od karakteristika trebalo bi da je dominantnija. Mogućnost poistovećivanja s bilo kojom od ovih može biti korisna za poboljšanje vašeg odnosa s decom.

Mama perfekcionista

Ova vrsta mame je u stalnom stanju anksioznosti, nastojeći da joj deca uspevaju u svemu što rade. Ona želi da u svakom trenutku ima savršenu porodicu. Osim toga, jako brine za dobar izgled. Kao posledica toga, deca mogu da odrastu u strahu od neuspeha i imaju slabu toleranciju na frustracije. Takođe, mogu se zaraziti majčinom opsesijom oko uspeha. Takođe, s profesionalne strane, deca koja odrastaju uz ovu vrstu majke imaju tendenciju da budu vrlo produktivna na poslu.

Mama najbolji prijatelj – najčešći tip mame

Prema Polteru, ovaj tip mama je najčešći. Za razliku od prethodnog tipa, ove majke ne pokušavaju da kontrolišu sve niti postavljaju granice. Zapravo, čak su sklone da se zabavljaju sa svojom decom, gledaju crtiće i raduju se svemu što decu raduje. Jedan od problema ove vrste majki je to što se dete može da se oseti usamljeno i izgubljeno u kriznim trenucima, u nedostatku autoriteta.

Nepredvidiva mama

Obično su uplašene, zabrinute i kontrolišu sve. Imaju emocionalne uspone i padove koji mogu uzrokovati anksioznost ili depresiju kod njihove dece. Ponekad mogu da budu vrlo zahtevne i kritične prema svojoj deci, što ih može dovesti do manjka samopoštovanja.

Zbog toga deca ovog tipa majki mogu da imaju probleme s poverenjem u druge, boje se intimnosti u svojim odnosima i sklona su emocionalno preteranim reakcijama na jednostavne situacije.

Mama koja je sebi na prvom mestu

Ova vrsta odnosi se na one koje smatraju da su im deca na drugom ili trećem mestu. Obično ne nude dovoljno emocionalne podrške svojoj deci, zato deca ne razvijaju saosećanje ili empatiju prema drugima. Takođe, deca odrastaju osećajući se superiornijima nad drugom decom i nisu u stanju da prihvate kritike, naprave kompromise ili reše probleme.

Uravnotežena mama

Ova vrsta majke je ta koja uspeva po postigne ravnotežu između svih tipova, dakle, postoji ravnoteža između pažnje, preterane zaštite, kritike i emocionalne podrške – ukratko, mama koja ima sve, piše YouAreMom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)