U trendu

Preživeti dete u pretpubertetu

Naslov ovog članka ne treba bukvalno shvatiti; ipak, može biti problematično kada dete uđe u fazu pretpuberteta i najednom od poslušnog i mirnog postane ćudljivo i svadljivo (neće tako ići kod svakog deteta). Evo nekih predloga kako sa time da izađete na kraj.

Mentalno se pripremite unapred.

Ukoliko će vaše dete uskoro stupiti u pretpubertet, očekuje vas da uskoro više ne budete „kul“ i da odjednom postanete glupa osoba koja ništa ne razume, a da vi tu ama baš ništa niste skrivile. Pokušajte da se ne nervirate zbog toga i da stvari ne uzimate previše lično (znatno lakše reći tako nešto nego to i učiniti – deca nam uvek izazivaju jake emocije, i to je normalno).

Naoružajte se velikom dozom strpljenja, smisla za humor, samokontrole i, naravno, ljubavi. Ako dete krene da treska vratima i lupa nogom o pod, neće nimalo pomoći ako i vi postupite na isti način – deci je potrebno, između ostalog, da mogu da se oslone na vođstvo roditelja, ne da se roditelji ponašaju isto kao i ona.

Pobornici zdrave ishrane će vam reći da nipošto ne smete podmićivati dete različitim grickalicama i slatkišima. Svakako da to ne treba činiti svaki put kad nečim pokušavate da im zapušite usta, ali bi se čokoladica ili neka druga hrana za grickanje kakvu vaše dete voli mogla pokazati kao spas.

Smireno objasnite detetu šta se s njim dešava. Divljanje hormona, promene na telu, sve to mu je novo, i moglo bi da bude zbunjeno i uplašeno, i da zbog toga reaguje agresivno. Po potrebi, pripremite i nešto za grickanje ili sladoled, i detetu objasnite hormone, odrastanje, pubertet, seksualne odnose, nagle promene raspoloženja bez značajnog spoljašnjeg uzroka… Bez ustezanja oko škakljivih tema; detetu bi moglo jako mnogo da znači da zna da u tim stvarima može da se osloni na vas, da ne mora ništa da krije.

Očekujte nagle promene raspoloženja, bez ikakvog vidljivog uzroka. To je normalno – dešava se nekad i odraslima, a kamoli detetu u čijem su telu krenuli da „divljaju“ hormoni i kome je to sve novo.

Razgovarajte s drugim roditeljima čija su deca u sličnom uzrastu, kao i s nastavnicima svog deteta. Biće vam veliko olakšanje da čujete da i drugi prolaze kroz sličnu situaciju kao i vi; biće tu prilika za međusobno jadanje, kao i za razmenu anegdota, saveta i preporuka.

Dete će povremeno odlaziti da se duri u svojoj sobi. Pustite ga na miru kada mu je to potrebno – i uživajte u tišini koja tada nastane.

Nasmejte se, ne shvatajte tu situaciju preozbiljno (kao ni ovaj tekst), setite se da će sve to proći (i da će vas sačekati pubertet vašeg deteta), i zagrlite dete!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.