U trendu

S ovih 10 osobina toksični roditelji nesvesno uništavaju detetov život

Psiholozi i stručnjaci za ponašanje dece mogu jasno da vide razliku između nezahvalne dece i one koja su žrtve toksičnog uticaja. Na primer, klinički psiholozi Set Mejers i Preston Ni objašnjavaju kako postupci roditelja mogu uništiti živote njihove dece. S druge strane, podizanje deteta je veoma teško i niko nema pravo da osuđuje određeni stil roditeljstva. Međutim, tanka je linija između grešaka koje roditelji prave i neprikladnog ponašanja toksičnih roditelja, piše Živim.hr.

Ovaj članak će vam pomoći da prepoznate toksične situacije i vidite kako one utiču na dečju psihu.

1. ‘Bojiš me se, ali me voliš’

Za toksičnog roditelja, emocionalni napad je sinonim za ljubav i pažnju. U takvim porodicama deca znaju raspoloženje svojih roditelja samo po zvuku ispuštenih ključeva i koraka. Takva deca žive u stalnom strahu. Ova vrsta toksičnih roditelja je uvređena ako se prema njihovim dobrim delima postupa sa sumnjom. Tvrde: ‘Sve sam uradio za tebe, a ti si još uvek nezahvalan.’

2. ‘Morate da se nosite sa problemima odraslih, ali još uvek nemate nikakva prava’

U toksičnim porodicama roditelji dele svoju odgovornost sa decom. Na primer, dete veruje da je njegovo loše ponašanje razlog zašto tata pije da bi se smirio. Kasnije se isto dete uključuje u sukobe odraslih.

Tinejdžeri će biti prinuđeni da slušaju pritužbe roditelja, moraće da se prilagođavaju „komplikovanoj situaciji“, da se stave u kožu roditelja, da tolerišu, teše… Ali, nažalost, u ovim slučajevima deca nemaju pravo da izraze svoje mišljenje.

3. ‘Budi najbolji, ali ne zaboravi da nisi poseban’

Narcisoidni roditelji očekuju da njihova deca budu najbolja u svemu. S druge strane, njegove uspehe uzimaju zdravo za gotovo. Omalovažavajući komentari zaista mogu da povrede dete, koje odrasta u uverenju da je razočaranje za svoje roditelje.

4. „Veruj mi, ali nemoj da te čudi moje ismevanje“

Toksični roditelji teraju svoju decu da budu iskrena i sve im kažu, a kasnije te informacije koriste protiv njih. Ovo se dešava na 2 načina:

Ostali članovi porodice, komšije i prijatelji znaju koju tajnu je dete ispričalo roditelju, a roditelj u tome ne vidi ništa loše.

Dete daje roditeljima priliku da ga grde ili daju sarkastične komentare.

5. ‘Tako si loš, čak ni ne pokušavaj da budeš bolji’

Što je detetovo samopoštovanje niže, lakše ga je kontrolisati.

Takvi roditelji insistiraju na kompleksu inferiornosti kod svoje dece i ne žele da njihovo dete isproba nove stvari i uspe.

6. ‘Budi uspešan, ali samo blizu mene’

U ovom slučaju roditelji žele da njihovo dete ima uspešnu karijeru, ali ako dete zbog toga mora da ide u drugi grad, onda polude. Narcisoidni roditelji su uzbuđeni zbog uspeha svog deteta iz samo dva razloga:

Oni vole da se hvale svima i žele da im drugi zavide.
Uspešno dete će im obezbediti bolji život.

7. ‘Sledite moja uputstva, ali vi ste krivi ako ne uspete’

Roditelji, u ovom slučaju, tretiraju dete kao objekat: oni imaju svoje planove i očekuju da ih dete sledi. To se odnosi na sve, od fakulteta, do izbora devojke/dečka… A za posledice ove apsolutne kontrole ih uopšte ne zanima. Štaviše, ako nešto krene naopako, oni nisu odgovorni.

8. ‘Nikad me ne ostavljaj’

U zdravim porodicama roditelji pomažu deci da se osamostale i žive sopstvenim životom.

Toksični roditelji ne žele da im deca ikada odu, ali uvek ističu da im kuća, novac i hrana pripadaju. Ignorišu sve primedbe dece.

Šta takvi roditelji zaista žele? Žele poslušnu decu koja će ostati sa njima!

9. ‘Prihvati našu pomoć, ali prestani da nas iskorištavaš’

Ovi roditelji nude nešto bez čega njihova deca mogu, ali svako odbijanje izaziva nezadovoljstvo. Dete počinje da razmišlja: ‘Moji roditelji verovatno samo žele društvo i žele da se osećaju potrebnim.’ Zato prihvataju pomoć, zahvaljuju se roditeljima i nude nešto zauzvrat. Međutim, srećnog kraja nema jer takvi roditelji uvek podsećaju dete na ovu svoju ‘uslugu’.

10. ‘Zašto nisi ovo, zašto nisi ono’

Privatan život? Lični prostor? Ovo, za decu toksičnih roditelja – ne postoji. Ako pokušate da ograničite pristup svojoj ličnoj teritoriji, roditelji će vas optužiti za nepoverenje. Čak vas ni vaš stan ili kuća neće zaštititi od ovakvih roditelja jer će jednostavno koristiti rezervne ključeve koje ste im dali za hitne slučajeve. A njihova deca uvek moraju da odgovaraju na sva pitanja: „Zašto nisi oprao ovu čašu?“ ili „Zašto si bacio pare na to đubre?“ Takvi roditelji ne poštuju život i lične odluke svoje dece.

Kako se nositi s toksičnim roditeljima?

Teško je rešiti se otrovne atmosfere – čak i kada dete odraste i kada vi trebalo da bude svoj čovek! Ipak, stručnjaci su pronašli savete koji vam mogu pomoći u postavljanju granica i spašavanju odnosa.

Prvo, morate shvatiti sledeće činjenice:

Ne možete promeniti prošlost.
Toksični odnos je poput hronične bolesti – skoro je nemoguće izlečiti ga, tako da morate pokušati da izbegnete bilo kakve komplikacije.
Preporuke se temelje na razumevanju da svaka osoba ima svoja prava i potrebe kojih ne bi trebalo da se stidi.

Imate pravo da:

Živite u svojoj kući i imati sopstvena pravila.
Ograničite pristup vašoj teritoriji.
Steknete sopstveno iskustvo i ignorišete svoje roditelje kad kažu ‘Znam bolje’.
Upravljate svojim resursima: novac, vreme i trud.
Odaberete svoje lična interesovanja, a ne ona koji vaši roditelji žele.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)